Rad Vladimira Dodiga Trokuta

‘Pištolj‘, golema skulptura ispred HNK u Zagrebu, na meti grafitera. Preko noći je osvanuo natpis ‘Ovo nije Amerika‘

Trokutova instalacija

 Nera Simic/Cropix
Naziv Trokutove instalacije aludira inače na pjesmu Johna Lennona koja nosi poruku mira

Nakon što je obišla svijet, a zadnjih nešto više od mjesec dana stoji ispred zgrade HNK u Zagrebu instalacija "Imagine" Vladimira Dodiga Trokuta koja predstavlja predimenzionirani pištolj u krletki našla se na meti grafitera. Ovih je dana naime na njezinom postamentu osvanuo natpis "Ovo nije Amerika". Trokutov rad očito neke nije ostavio ravnodušnim, a bi li umjetnik koji je preminuo prije pet godina osudio taj čin ili bi smatrao da je njegov cilj postignut, time što je izazvao reakciju, nikada nećemo doznati.

Naziv Trokutove instalacije aludira inače na pjesmu Johna Lennona koja nosi poruku mira, a upravo se ta poruka, kako je naglašeno na inauguraciji krajem veljače, željela poslati njezinim postavljanjem, s obzirom na cjelokupna svjetska zbivanja. Pištolj jest za umjetnika bio nedvojbeni simbol rata, ubijanja i nasilja, štoviše, egzekucija. Trokutova krletka nastala je u produkciji galerista Miloša Glavurtića koji ju je nazvao "Sloboda pticama, zatvor oružju". Neposredno prije svoje smrti, 2018. godine, Trokut je dopustio Glavurtiću da, iz njegove kolekcije mini Anti-muzeja u stanu, izvuče originalni predložak manjih dimenzija upravo ovog rada koji je napravio 1991. godine, kako bi od hrvatske, lokalne anti-ratne poruke i težnje za slobodom, naglasio bezvremenu anti-ratnu poruku za budućnost Europe.

image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix

Trokutov pištolj u Zagreb je došao nakon Beča gdje je stajao na krovu Albertine pola godine i gdje ga je vidjelo oko 10 milijuna ljudi.

image
Nera Simic/Cropix
image

Zagreb, 020423.
Ispred zgrade HNK na instalaciji konceptualnog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta osvanuo je natpis - Ovo nije Amerika.
Foto: Nera Simic/CROPIX

Nera Simic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:00