CIJENA NADREALIZMA

Picassovo remek-djelo ‘La Fenetre Ouverte‘ spremno za aukciju po vrtoglavoj cijeni

Pablo Picasso

 Collection Dupondt/Akg-images/Akg/Profimedia
Slika je posljednjih 50 godina bila u privatnoj kolekciji, a ovo je prva aukcija na kojoj se prodaje...

Picassova slika velikog formata i bogatog kolorita "La fenêtre ouverte" (hrv. "otvoreni prozor") iz 1929., na kojoj je naslikao sebe i svoju muzu i ljubavnicu Marie-Thérèse Walter, prodaje se na aukciji u Christie'su 1. ožujka te je najzanimljiviji komad koji će se naći na toj aukciji nadrealističke umjetnosti.

Slika je posljednjih 50 godina bila u privatnoj kolekciji, a ovo je prva aukcija na kojoj se prodaje. Cijena je procijenjena na rang između 17 i 28 milijuna eura. Iz Christie'sa naglašavaju kako se radi o slici "koja je nastala na samome vrhuncu Picassovog nadrealističkog perioda".

Slika je posebna i po svojim prilično velikim dimenzijama: duga je 152, a široka 121 centimetar, a Picasso ju je naslikao na samim počecima svojeg ljubavničkog odnosa s Walter. Ovo ulje na platnu, kažu stručnjaci, prepuno je značenja; na njemu su naslikana dva oblika, ili, kako ih zovu, "hijeroglifa", koji uporište imaju u dijelovima ljudskoga tijela, te koji, u skladu s nadrealističkom tradicijom, najvjerojatnije predstavljaju upravo Picassa i Walter.

Ta dva simbola, metamorfoza onoga što je umjetnik vidio u stvarnome životu, predmet su analize stručnjaka. Pretpostavljaju da Picassa simbolizira oblik napravljen od dva stopala spojena nogom, kroz koju prolazi strijela, za koju se pretpostavlja da je simbol za seksualnost ili motiv preuzet iz mitologije.

Marie-Thérèse je, pak, predstavljena ljudskim likom totemičkog oblika i pravilnih geometrijskih linija, profilom koji ima jednu ruku, koja izlazi iz vrata.

image

"La fenêtre ouverte"

Christies

U pozadini, odnosno kroz prozor, vide se tornjevi crkve Sainte-Clotilde, koja je bila preko puta stana kojeg je Picasso iznajmio isključivo radi svoje ljubavnice s kojom je i slikao, smatra John Richardson, autor koji je nedavno izdao četvrtu knjigu koja se bavi životom jednog od najvećih umjetnika svih vremena.

Njih su dvoje bili u vezi od 1927. do 1935., a tajlili su je do samoga kraja. Walter, inače francuska manekenka, stupila je u vezu s umjetnikom dok joj je bilo samo 17 godina, a on je tada bio 45-godišnjak i još je uvijek živio sa svojom prvom suprugom Olgom Khokhlovom. Picasso i Walter dobili su i dijete, Mayu Widmaier-Picasso, a Khokhlova ga je ostavila čim je od jednog prijatelja čula da ju suprug godinama vara te da druga žena čeka njegovo dijete. Iako je on to pokušavao, ona nikada nije pristala na i na papiru se rastati od njega. Picasso i Walter su prekinuli kada je on započeo vezu s Dorom Maar.

Ova je slika u mnogočemu slična Picassovom djelu "Slikar i model", nastalom 1928. godine. I na njoj dominiraju žarke boje sa simboličkim referencama na par, a u ovom je slučaju Picasso sam slikao svoju muzu. Taj se rad nalazi u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

"La fenêtre ouverte" je, nakon što je djelo nastalo, kupio umjetnik Paul Rosenberg, da bi ju 1961. prodao Mollie Bostwick. Ime trenutnog vlasnika nije poznato, aukcijska kuća ističe samo da se radi o "privatnoj europskoj kolekciji", a sadašnji je vlasnik sliku otkupio iz galerije Beyeler u Bazelu u Švicarskoj, u ožujku 1970. godine. Slika je godinama bila na izložbama, posljednji put na jednoj imena "Nadrealistički Picasso", koja je održana 2005. godine.

image
Dinendra Haria/Alamy/Alamy/Profimedia

Prije no što se slika proda, bit će izložena u Christie'sovim galerijama u New Yorku i Hong Kongu, pa se onda 23. veljače vraća u London, gdje ide i na aukciju. Inače, ova se aukcija posvećena nadrealizmu održava na godišnjoj bazi već 21 godinu, a obično se radi o cijelom nizu prodaja na kojima se nađu neka od najvrjednijih djela 20. i 21. stoljeća. Jedna u nizu prodaja odvit će se, primjerice, u Šangaju, pa se onda seli u London, gdje će se prodavati i Picasso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:10