Yamam Nabeel

Ovo su neke od najboljih fotografija nastalih tijekom pandemije koje ćete vidjeti

Jess Liaudin

 Yamam Nabeel
Na fotografijama su glumac Anthony Barclay, ljudi s kućnim ljubimcima, djecom, muzičkim instrumentima...

"Priče u boji: Čekajući vrijeme" naziv je izložbe fotografa Yamama Nabeela koja se do polovice veljače može besplatno pogledati u londonskom Cityju. Nabeel je fotografirao više od 50 stanovnika Londona i Berlina tijekom pandemije, dokumentirajući njihovu stvarnost. Ispitanici su intervjuirani i fotografirani na dva načina, digitalnom kamerom, ali i analognim fotoaparatom srednjeg formata Hasselblad iz 1960-ih godina.

Fotograf je snimio više 30 rola filma i 1000 digitalnih fotografija. Na njima vidimo liječnika s odjela za njegu iz londonske bolnice St George's, koji je bio na prvoj crti bojišnice borbe protiv pandemije; kanadskog novinara i autora koji je bio otet u Afganistanu 2008. godine kao i beskućnika filmaša koji je spavao na ulicama Londona prva četiri tjedna lockdowna, potom glumca Anthonyja Barclaya (serija Irregulars), ljude s kućnim ljubimcima, djecom, kako sviraju omiljene instrumente...

image

Jess Liaudin

Yamam Nabeel
image

Antonia Vaughan

Yamam Nabeel
image

Sarah Gregory

Yamam Nabeel
image

Anthony Barclay

Yamam Nabeel
image

Tamsin Lewis

Yamam Nabeel

Nabeel istražuje odnos između istine i fikcije, između digitalnog i analognog, fotografije u boji i crno-bijela te u konačnici odnos između stvarnosti i percepcije.

Digitalne fotografije u boji krase javni prostor na adresi 99 Bishopsgate. Svaka fotografija je popraćena QR kodom koji gledatelju omogućuje pregled odgovarajuće crno-bijele analogne slike kao i uvid u priču o liku kojeg vidi na fotografiji.

"Ono što opažamo često nije sama stvarnost. Neprestano smo bombardirani informacijama i stvarnost je uvijek na neki način posredovana. Mi vidimo ono što smo naučeni i uvjetovani da vidimo. Želio sam dobiti stvarne priče Londonaca, koji su svi, prvi put u životu, morali dijeliti istu stvarnost", objasnio je svoj projekt Yamam Nabeel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:56