PROLAZILA JE OSUDE

Ova je djevojčica jako željela igrati nogomet, sanjala da uživo gleda utakmicu Liverpoola, no...

Priča je o malenoj djevojčici koja se usudila poželjeti nešto ‘drugačije‘

 Iva Nikolić/
‘Ova je slikovnica bila dug mom vlastitom djetinjstvu te dug prema svim djevojčicama koje prolaze bilo kakvu vrstu osuđivanja...‘, poručuje autorica

„Bila je jednom djevojčica koja je jako voljela nogomet. S obzirom na to da ga nije mogla igrati jer nije postojao ženski klub u sredini u kojoj je živjela, nastavila ga je pratiti i sanjati o tome da će jednog dana otići na utakmicu voljenog kluba u Englesku, Liverpoola. Zbog tog svog izbora prolazi strašne osude od djevojčica, pa i dječaka svoje dobi, zbog stereotipa da je nogomet sport predodređen samo za muškarce“, ispričala nam je ukratko Adrijana Prskalo (36) sadržaj svoje prve slikovnice pod nazivom „Nikada nećeš hodati sama“.

„Na putu ka ostvarenju svojih snova nailazi na ogromnu podršku roditelja koji joj uspijevaju pomoći da „pobjedi“ sve to ružno oko sebe i uspije u ostvarenju svojih snova, a to je odlazak na utakmicu svog voljenog kluba u Englesku“, nastavila je Adrijana te nam otkrila sretan kraj djevojčičinih zgoda.

Adrijana je inače magistrica prava, zaposlena u struci u Mostaru, a pisanje voli od samog djetinjstva.

image

Pisanje voli od djetinjstva

Iva Nikolić/

„Pisala sam puno u školi, najčešće sastavke na hrvatskom jeziku, ali ozbiljnije sam se time počela baviti tek kasnije, kada mi je na pamet pala ideja o prvom romanu koju sam također realizirala“, rekla nam je.

Naime slikovnica nije njezino prvo djelo, prethodio joj je roman sličnog naziva i tematike „Nikada nećeš hodati sam“. Riječ je o nogometnom romanu kojeg je objavila 2019. godine. Roman je predstavljen u nekoliko gradova u BiH i šire između ostalog u Zagrebu i Splitu, zatim u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji. Roman je u Rami, njezinom gradu, 2022. godine predstavio Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

„Bilo je prilično hrabro izići u javnost s nogometnim romanom kojeg je napisala jedna žena. Međutim, uspjela sam i naišla na veliku zainteresiranost javnosti. Roman također govori o ljubavi prema nogometnom klubu i gradu Liverpoolu, o ljudskim vrijednostima, onomu što sport i treba predstavljati; prijateljstvo, okupljanja, putovanja i sve ostalo što je pozitivno”, poručila je.

image

Oba su dijela zapravo autobiografska

Iva Nikolić/

Nastavlja te nam govori da su oba dijela zapravo autobiografska jer se ona sama kao djevojčica zaljubila u taj sport i engleski grad zbog čega je proživljavala razne osude jer je nogomet stereotipno muški sport.

„Od kad sam imala deset godina pratila sam nogomet sa svojim ocem koji je volio Engleze. Na televiziji sam vidjela Michael Owena koji je tada igrao za Liverpool, odmah sam se zaljubila u njega, a kasnije i u sam klub. Kako sam odrastala tako sam se informirala o samom klubu i njegovoj povijesti, a kada sam se otišla prvi puta zaljubila sam se i u grad“, rekla nam je Adrijana.

Glavna motivacija za slikovnicu su joj bile, kako nam kaže, sve djevojčice koje vole nogomet, žele postati nogometašice ili sanjaju da će jednog dana otići na utakmicu omiljenog kluba negdje daleko, a prilično su nesigurne u svoje snove zbog nedostatka podrške okoline. Jedan od glavnih likova je i dječak koji također ima svoje probleme.

image

Slikovnicu je izdala sama

Iva Nikolić/

„Oni su najbolji prijatelji, a on ima hobi koji nije baš tipičan za muškarce, riječ je o plesu. Priča završava sretno i za njega koji na kraju pobjeđuje na natjecanju. Dakle slikovnica je za sve“, otkrila nam je.

Priča o malenoj djevojčici koja se usudila poželjeti nešto „drugačije“, priča je o svakoj odvažnoj djevojčici koju ni strah ni predrasude ne sprječavaju da bude jedinstvena.

„Ponekad možemo imati i podršku najbližih u svojim težnjama, a svejedno biti pod teretom pogrešnih uvjerenja okoline koja nas jednostavno tjera da odustanemo, no kod malene djevojčice iz slikovnice to nije bio slučaj .Ovo je priča koju svaka djevojčica, odnosno svako dijete treba pročitati ako osjeća i najmanju nesigurnost jer se jednostavno „ne uklapa““, kazala je.

image

Javljali su joj se brojni odrasli te priznali kako ih slikovnica vraća u djetinjstvo

Ana Artuković/

Za roman je imala izdavačku kuću, a slikovnicu je ipak odlučila izdati sama, a taj joj je pothvat, kako nam priznaje, bio popriličan financijski izdatak no uvijek su se našli prijatelji i sponzori koji su joj pomogli.

„Financijski je ovo bilo čak zahtjevnije od romana jer su tu ilustracije i tisak u boji, a ilustracije je radila Nataša Konjević iz Banja Luke“, otkriva nam.

„Kad sam pisala roman kao desnu ruku sam imala profesora Ivu Čolaka koji ima jako puno iskustva. Jako cijenim njegovo mišljenje i vodstvo jer sama nisam imala ranijih iskustva vezanih uz samo pisanje, postupak nakon toga, lektoriranje i samo izdavanje. Sa slikovnicom sam već i sama imala praksu“, rekla nam je.

image

Stigla joj je hrpa pozitivnih komentara

Ana Artuković/

Slikovnica je nedavno, 20. rujna, predstavljena u Mostaru, a događaj su uveličala brojna poznata imena iz sportskog svijeta.

„Predstavljanje je bilo jako emotivno, a oni koji su slikovnicu pročitali dali su mi samo pozitivne komentare. Doris Bačić, kapetanica Hrvatske ženske nogometne reprezentacije snimila je video podrške koji se onda emitirao na predstavljanju. Kao gosti su tu još bili i Tihana Nemčić Bojić, trenerica hrvatske futsal reprezentacije, doktorica nogometa te Igor Boraska, proslavljeni hrvatski sportaš, osvajač olimpijske medalje u Sydneyu 2000. godine“, opisala je Adrijana.

image

Na predstavljanju su bili i brojni poznati gosti iz svijeta nogometa

Ana Artuković/

Javljali su joj se brojni odrasli te priznali kako ih slikovnica vraća u djetinjstvo te da šalje dobru poruku ne samo za djecu već i za odrasle.

„Ova je slikovnica bila dug mom vlastitom djetinjstvu te dug prema svim djevojčicama koje prolaze bilo kakvu vrstu osuđivanja zbog ljubavi prema nogometu te dug i svim dječacima koji se također osjećaju odbačenima u društvo zbog odabira zanimanja“, poručila je.

Za kraj nam otkriva da trenutno radi na promoviranju slikovnice i prevođenju romana na engleski jezik, a o novom dijelu još ne razmišlja. Slikovnica je dostupna u Nakladi Alfa Mostar te preko Facebook i Instagram stranice „Nikada nećeš hodati sam“.

image

Javljali su joj se brojni odrasli te priznali kako ih slikovnica vraća u djetinjstvo

Ana Artuković/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 12:26