GALERIJA GALŽENICA

Otvara se izložba Leona Zakrajšeka: inspiraciju je pronašao u u hrvatskom pejzažu, otocima i moru, voću i galebovima

Jedan od radova

 Galerija Galženica/
Međunarodno je poznat kao promotor očuvanja grafičkog jezika tradicionalnih tehnika i predstavnik japanske grafike.

U Galeriji Galženica u utorak se otvara samostalna izložba Leona Zakrašjeka pod nazivom "Hrvatsko razdoblje 2008.-2023", kustos je Jurica Škof, a izložba ostaje otvorena do 15. 7. 2023.

Leon Zakrajšek je slovensko-hrvatsko-japanski grafičar s bogatom međunarodnom karijerom, koji od 2008. godine živi i stvara u Zagrebu. Kako se navodi u pozivu: "Na izložbi pod nazivom Leon Zakrajšek "Hrvatsko razdoblje 2008.-2023." predstavljaju se radovi na papiru, platnu i grafike nastale iz ciklusa Hommage Yuki Rei, Vrtovi Kamakure, Kornati i Mediteran. Ova stvaralačka faza ukazuje na život u Republici Hrvatskoj, odnosno na novu realnost koja se svakako promijenila, jer je inspiracija u hrvatskoj flori i fauni tj. u pejzažu hrvatskih otoka i mora, voća i galebova".

image

Jedan od radova

Galerija Galženica/

Leon Zakrajšek (r. 1962., Ljubljana) nakon studija na Ljubljanskoj školi za primijenjenu umjetnost i na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, nastavio je usavršavanje na Institutu za eksperimentalnu grafiku u Calleli u Španjolskoj, kao i u Italiji u majstorskoj radionici za grafiku kod prof. Armanda Martinija te u Japanu. Izlaže posljednjih četrdeset i pet godina kao autor, selektor, kustos, organizator međunarodnih izložbi grafike, član žirija međunarodnih izložbi grafike i kao promotor te predstavnik JPA (Japan Print Association), japanske umjetnosti u Europi i šire. Radi na polju tradicionalne grafike i slikarstva. Sudjelovao je na više od 150 međunarodnih izložbi, biennala i triennala grafike u svijetu. Laureat je mnogih značajnih nagrada za grafiku u Italiji, Japanu, Hrvatskoj, Srbiji, Malti, Francuskoj, Sjevernoj Makedoniji i u SAD-u.

Međunarodno je poznat kao promotor očuvanja grafičkog jezika tradicionalnih tehnika i predstavnik japanske grafike. Član je međunarodnih žirija i grafičkih bijenala u Italiji, Japanu, Rumunjskoj i Bugarskoj. Posebnost njegovog umjetničkog rada i izlaganja zadnjih trideset i pet godina fokusirana je na Aziju a prvenstveno na Japan. U svijetu je već prepoznat kao promotor japanskih umjetničkih tehnika i predstavnik JPA (Japan Print Association). Jedan je od rijetkih svjetskih autora koji su dobili nagradu za kulturu i stipendiju Japanskog parlamenta "Bunka sho". Bio je student legendarnih drvorezaca prof. Fumia Kitaoke i prof. Yukia Reia i litografa prof. Hrumia Sonoyama u Tokiju i Yokohami u godinama 1987. – 1989.

Od 1987. godine član je udruženja ZDSLU-a (Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov).

Godine 1994. u Francuskoj je dobio Počasno priznanje na Međunarodnoj izložbi grafike malog formata, a u Italiji 1995. godine ulazi u nominaciju 100 europskih grafičara i godine 1996. dobiva nagradu Cavaliere dell‘ Arte u Sassariju na Sardiniji.

Godine 2003. kao jedini strani autor postaje članom Tokijskog grafičkog udruženja HAN 17 i iste godine predsjednik razreda za grafiku u Udruženju likovnih umjetnika Slovenije (ZDSLU).

Godine 2022. je kao prvi stranac primljen u JPA (Japan Print Association).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:05