KRHOTINE U BAZENU

Otkrili smo tko je krivac za razbijenu fontanu na Gornjem gradu! Ipak, u cijeloj priči ima i dobra vijest...

 Tomislav Kristo/Cropix
Fontana nije stradala tijekom aktualnih radova u susjedstvu na uređenju zgrade nekadašnjeg Zavoda u muzej, kako je netko posumnjao, niti od vandala...

"Uništena je povijesna fontana u parku Grič na Gornjem gradu, uz gradilište bivšeg Državnog hidrometeorološkog zavoda", zvučao je poziv koji smo ovih dana primili u redakciji.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Tragom toga obišli smo Gornji grad, i doista, fontana je u lošem stanju. Krhotine su bile svuda naokolo, sad su skupljene u bazenu. Međutim, ova fontana nije stradala tijekom aktualnih radova u susjedstvu na uređenju zgrade nekadašnjeg Zavoda u muzej, kako je netko posumnjao, niti od vandala. Razbila se još ljetos u srpnju u oluji, kada je na nju palo stablo. Nabavili smo i fotografiju ove situacije.

image

Ljetos kad je na repliku palo stablo

A.h./

I što je vrlo bitno ona nije original, to je replika fontane autora Ivana Rendića. Razbijena replika. Original je još ranije prenesen i pohranjen u Muzej za umjetnost i obrt. Prilikom uređenja parka, prema projektu arhitekta Marijana Hržića, prije nekoliko godina, kako saznajemo, napravljena je replika. Vjerojatno će doći nova čim se radovi oko zgrade približe kraju.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Ivan Rendić glasoviti je hrvatski kipar, koji je stvarao pod utjecajem bečke secesije i novijih strujanja. Kiparstvom se, kako se može naći u jednoj od njegovih biografija, počinje baviti već u ranoj mladosti u kamenoklesarskoj tradiciji na Braču gdje je proveo djetinjstvo. Prvu ozbiljniju poduku dobiva u Trstu, gdje je dugo živio osim u Zagrebu, Samoboru, Đakovu i Crnoj Gori.

U Zagrebu 1877. godine otvara atelje te izvodi velik broj javnih i privatnih narudžbi. Poznati njegovi javni spomenici su u Zagrebu i u Makarskoj spomenik Andriji Kačiću Miošiću, te spomenik Petru Preradoviću iz 1895. godine koji se nalazi na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:23