IVANA ĐULA

Ona je žena koja sakuplja zvukove i sada će ih predstaviti na izložbi u Dubrovniku

Ivana Đula
 Privatna arhiva
Već je uhvatila čak 15. 000 minuta, a predstavit će odabrane minute iz svoje kolekcije na izložbi “Sakupljač(ica) zvukova”

Otkad zna za sebe, sakuplja. Počelo je sa salvetama, a nastavilo se s telefonskim karticama, novčićima i poštanskim markicama. Danas sakuplja zvukove, a za sebe će reći kako je njima i opsjednuta.

Prostor i društvenu dinamiku percipira auditivno, a njezina trenutna kolekcija zvuka broji čak petnaest tisuća minuta.

Dramaturginja, pedagoginja, glazbenica i prevoditeljica Ivana Đula predstavit će odabrane minute iz svoje kolekcije na izložbi “Sakupljač(ica) zvukova”, koja će se održati 20. kolovoza s početkom u 20 sati na adresi Frana Supila 8, u sklopu projekta “Sakupljač Dubrovnik”, sakupljačke akcije i zajedničke izložba u nastajanju, koja se realizira kao jedna od aktivnosti projekta “Mjesto zajednice - razvoj društveno kulturnog centra u Lazaretima”.

- Izložit ću dva starija rada, od kojih je prvi broj “4’33”, hommage Cageovoj Tišini, koji je nastao snimanjem Dubrovnika u razdoblju sieste, nakon podneva, 2018. godine. Drugi je rad broj “La Musica di Notte”, koji je također nastao u suradnji s građanima. Taj broj, s podnaslovom Usred buke grada ili Ako si pošla spavat, sretno!, reinterpretacija je pjesme Dubrovačkih trubadura. Broj koristi citate iz originalne pjesme, u kombinaciji s materijalima snimljenih ljetnih noći i klavirske improvizacije na temu - kaže Ivana Đula.

- Treći broj jest novi rad, a nazvala sam ga znakom za koronu u glazbi. U muzici se koronom naziva produženo trajanje.

Zvukovi za taj broj nastali su za vrijeme karantene, kada su građani opet snimali grad s istih lokacija, ali s puno drugačijom zvučnom kulisom. Zanimljivo, u muzici korona završava kada dirigent da znak. On određuje koliko korona traje. Isto kao što su drugi umjesto nas određivali kraj karantene - navodi autorica, koja će se, kako kaže, ne bavi “analizom zvuka”, već autorski slaže brojeve koji se sastoje od neprekidne buke u Starom gradu, gdje ljeti živi.

image
Privatna arhiva

- U broju koji sam nazvala znakom za koronu, imamo mirnu noć, u kojoj se čuje fontana i niz životinja za koje nisam ni znala da žive u starom gradu, zatim kiša, grmljavina. To je bogati broj, ali bez ljudske buke. Radi se o zvuku samog starog grada - pojašnjava Đula, koju kao autoricu interesiraju koncepti pauze, tišine i buke, za koju govori kako je neizbježna za onoga koji se bavi tišinom.

Pored navedenih radova, Ivana Đula će na izložbi pokazati i rad “Mala stanica za sviranje”, putem kojeg će posjetitelji moći manipulirati sa 16 zvukova zabilježenih u njezinoj rodnoj kući.

- To je bio moj način da sačuvam zvučnu sliku kuće u kojoj sam odrasla, a koju ću uskoro, silom prilika, morati napustiti - rekla je autorica, dodavši kako se zvučna slika Dubrovnika stubokom promijenila otkako je ona bila dijete, što ju je zainteresiralo i natjeralo je da tu činjenicu umjetnički obradi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 16:51