MARIJA MATIĆ

Ona je najbolje čuvana tajna hrvatske umjetnosti. Ako jednom vidite njezin rad, doživotno ga pamtite

Marija Matić

‘Zašto svi moraju izaći na zadnjoj stanici‘ naziv je izložbe ove umjetnice, koja se može pogledati u knjižnici Voltino

"Zašto svi moraju izaći na zadnjoj stanici" naziv je izložbe umjetnice Marije Matić, koja se može pogledati do 15. travnja u knjižnici Voltino. Ponovno su to ljudske figure krupnih očiju, karakteristične za njezin stil. Drago mi je da se ponovno pojavila njezina izložba u javnom prostoru, baš sam se bila pitala gdje je nestala jer je svojim studentskim radovima ostavila velik trag. Netko mi je rekao da je napustila Akademiju, u biografiji uz izložbu piše sljedeće: "Studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 2014. godine te se školuje do jeseni 2017."

Prvi put sam rad Marije Matić zapazila u sklopu ciklusa "Oni dolaze..." kojim se u Galeriji SC predstavljaju umjetnici mlađe generacije, a gdje je izložila ciklus "Maleni" u tehnici akrila na papiru većih dimenzija, s motivima uvećanih prikaza djece. Ova slikarica stvara dojmljive radove, nakon izložbe dugo će vam se urezati u sjećanje.

image

Marija Matić

Kako sam tada pisala: "Fizički osjećaji koje su te slike ostavljale na gledatelju bili su nelagoda i neugoda, zbog nečeg što se treba dogoditi, a tek se naslućuje". Umjetnica je sama tumačila kako je ulogu u takvom osjećaju kod promatrača odigrao format, koji svojim golemim dimenzijama predstavlja suprotnost fizičkim dimenzijama dječjih tijela, no isto tako treba dodati da je potencirala i osjećaje koje je prepoznala na pojedinim dječjim fotografijama, a kako bi stvorila takav dojam.

Iste je godine izlagala i "Siročad" u prostoru Academia Moderna. Među tamo izloženim slikama bili su i primjerice dječaci koji nose oružje u rukama. Prve je radove slikala na temelju obiteljskih fotografija, druge na temelju prizora djece siročadi koje je pronalazila na internetu. Izlagala je, potom, i u Galeriji Kranjčar.

image

Marija Matić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 07:17