Provokacija MSCHF-a

Od tisuću Warholovih radova na aukciji samo je jedan pravi. Što bi rekao slavni umjetnik?

Muzej krivotvorina, MSCHF

 Handout/MSCHF/AFP
Kupili su originalni crtež Andyja Warhola te uz pomoć kompjutera napravili 999 kopija. Potom su original izmiješali s kopijama

Sendviči iz Chick-Fil-A-ja, mačevi i Mickey Mouse; zvuči zabavno, no za umjetnički kolektiv MSCHF, to je svakodnevni posao. Doslovno. Jer enigmatični kolektiv iz Brooklyna svaki tjedan započinje provokacijom usmjerenom prema postkapitalističkoj monotoniji, piše High Snobiety.

Ovaj se tjedan MSCHF, naime, preko Muzeja krivotvorina posvetio tržištu umjetnina.

Kupili su originalni Warholov crtež "Fairies, 1954." (Vile) te uz pomoć računala napravili 999 savršenih kopija na identičnom papiru te identičnom tintom, a zatim su zametnuli sve dokaze i original izmiješali s kopijama. I tako se na tržištu našlo 1000 primjeraka umjetničkog djela pod nazivom "Ovo je možda originalni primjerak Vile Andyja Warhola".

Cijena je 250 dolara, a kopije se mogu naći na stranici MSCHF-ova Muzeja krivotvorina. No, stvar je u tome da će jedan od tih 1000 ljudi na kraju ipak dobiti original koji vrijedi 20000 eura.

I sam je Warhol dovodio u pitanje ekskluzivnost umjetnosti. MSCHF podsjeća da je Warholovo stvaralaštvo bilo poput tvornice koja izbacuje proizvode kao na traci. Nije li onda primjereno da jedan njegov rad posluži MSCHF-u za njihov nestašluk?

Zanimljivo je da se umjetnički kolektiv odlučio za djelo koje je Warhol nacrtao, a ne za neko od njegovih pop-art djela izrađenih u sitotisku.

MSCHF-ova je namjera višestruka, no vidljivo je, smatra kritika, da prokazuje često nepromišljenu konzumaciju umjetnosti te arbitrarnu vrijednost koju bogati pripisuju umjetničkim djelima.

"Umjetnički svijet koji trenutačno dominira više je zabrinut zbog autentičnosti pojedinog djela nego zbog njegove umjetničke vrijednosti. Na ovaj način mi smo uništili vjeru u mogućnost potvrde autentičnosti rada, skrili smo iglu u sjenu."

Bilo bi u svakom slučaju zanimljivo vidjeti što bi sam Warhol imao reći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:16