OSMI MART

Od seksualnog života naših baka do feminističke izvedbe Lijepe naše... donosimo vam veliki vodič za 8. mart

Morra Ceramics

 /Morra Ceramics
‘8. ožujka nije samo dan cvijeća i komplimenata. To je dan kada obilježavamo žensku solidarnost, borbu za jednaka prava i priznanje važnosti svake žene u društvu‘

Sretan vam osmi mart, to jest, Međunarodni dan žena; dan na koji se diljem svijeta slave društveni, ekonomski, kulturološki te politički doseci žena, dan koji nas podsjeća na dosadašnje pomake prema rodnoj jednakosti te ističe aspekte na kojima je još potrebno raditi. Želite li ga aktivno proslaviti, donosimo vam neke od opcija.

Lijepa Naša

Povodom Međunarodnog dana žena, te u sklopu izložbe Osvijesti! Odupri se! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih, umjetnica Arijana Lekić Fridrih održat će performans na platou Muzeja suvremene umjetnosti u 16 sati.

Performans Lijepa Naša inspiriran je, piše MSU, hrvatskom himnom i donosi njezinu feminističku interpretaciju, a produciran je u suradnji s Udrugom Domino. Nakon izvedbe ispred Muzeja suvremene umjetnosti slijedi i razgovor Arijane Lekić Fridrih i Jasne Jakšić, kustosice izložbe, na temu feminističkih radova i protesta 1990-ih.

Arijana Lekić Fridrih završila je studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu te studij Filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U svom aktivističkom i umjetničkom radu bavi se položajem marginaliziranih skupina i ulogom odgovornog građanstva, a njezini radovi žive i nastaju u javnom prostoru i cilj im je promjena u društvu, javnom mišljenju te svakom pojedincu. Svake prve subote u mjesecu u gradovima diljem Hrvatske održava skupnu performativnu akciju "Tiha misa".

image

Ilustrativna fotografija
Performans umjetnice Arijane Lekic Fridrih među moliteljima pred Katedralom sv. Vida, Rijeka

Damir Skomrlj/Cropix

Na performans je građane preko društvenih mreža pozvala i pjevačica Severina.

XXL Femicomix 2.0 /Grrrls to the front"

Povodom 8. marta Komikaze i AKC Attack organiziraju Femicomix u Infoshopu Pippilota u Medici. Osim XXL izložbe Femicomix 2.0 (autorica Ene Jurov, Ivane Armanini, Dunje Janković, Agate Lučić, Apolonije Lučić, Nikoline Fuzul, Tee Jurišić, Lucije Bužančić, Kore Rogine, Amio Mon, Petre Brnardić, Ane Kovačić, Police, Ivane Pipal iz Hrvatske, Marlene Agius, Amandine Meyer iz Francuske, Petre Varl iz Slovenije, Ferraglie iz Italije, Elevatorteeth iz Kanade, Agnieszke Pikse iz Poljske te Juliette Bensimon iz Belgije), na rasporedu su radionica Bedžomatik na temu subotnjih klečavaca i kratki animirani film "Bakin seksualni život" redateljica Urške Djukić i Emilie Pigeard. Večer će kraju privesti Gig u Attacku (Željezne pilule, Sranje, Abergaz, Plastika, Mižerija).

Autorice, kao i feminističke mreže, festivali i "ženske teme" u fokusu su Komikaza od početka. Zbog aktivnih protagonistica mreža Komikaze je često prepoznata kao "ženska". Od 2002. je objavljeno više od 100 autorica u jednako toliko izdanja Komikaze. Femicomix programska linija je formalno pokrenuta 2015., a prethodi joj niz akcija i gostovanja. Pod imenom Femicomix program kroz radionice, izložbe, akcije i izdanja gostuje u osam država.

Projekt uključuje rastuću kolekciju strip umjetnica i pokušaj je da se fokusom na prezentaciju manjeg izbora autorica naglasi snaga i potencijal ženskog autorskog izraza u suvremenom stripu. Selekcija je nastala iz arhive objavljenih Komikaze izdanja (na internet portalu i printanih): komikaze.hr/

image

Femicomix Attack, Ivana Armanini

/Press

Ženski glasovi iz prošlosti

U Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu 18.30 počinje književni razgovor "Ženski glasovi iz prošlosti" u kojem sudjeluju Sanja Lovrenčić, Lidija Dujić te Urša Raukar. Uz razgovor s našim spisateljicama održat će se i predstavljanje izložbe knjiga iz naklade Mala zvona, čije će tekstove čitati Urša Raukar.

Radionica Morra Ceramics

"8. ožujka nije samo dan cvijeća i komplimenata. To je dan kada obilježavamo žensku solidarnost, borbu za jednaka prava i priznanje važnosti svake žene u društvu", poručuje studio Morra Ceramics, koji u tom duhu s ponosom najavljuje radionicu posvećenu ženskoj solidarnosti i kreativnosti.

"Vjerujemo da keramika nije samo umjetnost, već i način izražavanja ideja i osjećaja. Stoga ćemo na našoj radionici stvarati nešto posebno - keramičke Booty-vaze. Ove vaze nisu samo ukrasni predmeti, već simboliziraju snagu i ljepotu ženskog tijela, njegovu jedinstvenost i mogućnosti.

Svaka stvorena vaza-popka postat će čuvarica nečega važnog za svaku ženu. Za nekoga će to biti nakit, za nekoga knjige ili cvijeće. No važan je ne samo konačan rezultat već i proces stvaranja - trenuci solidarnosti, inspiracije i važnih razgovora o pravima žena", poručuju Nastija Višnjakova i Jana Guselnikova, kreativni dvojac studija Morra Ceramics.

Morra Ceramics, zaključuju, "nije samo studio za stvaranje keramike, već i mjesto gdje poštujemo tradiciju i povijest, ali istovremeno ostvarujemo suvremene ideje i vrijednosti. Pozivamo sve žene da nam se pridruže na ovaj poseban dan kako bismo zajedno stvorili nešto lijepo, simbolično i važno.

Detaljne informacije i registracija za događaj dostupni su na web stranici Morra Studio. Morra Ceramics vas poziva da obilježite 8. ožujka ne samo kao praznik, već kao dan kada zajedno priznajemo snagu ženske solidarnosti i borbe za jednaka prava. Stvorimo nešto predivno zajedno!".

image

Morra Ceramics

/Morra Ceramics
image

Morra Ceramics

/Morra Ceramics

Koncert u Tvornici

Nakon objave albuma prvijenca, uspjeha Fantazije (Grše ft. Miach) te recentne suradnje s Bejbe, nova miljenica glazbene scene Miach održat će najveći samostalni nastup dosad u zagrebačkoj Tvornici kulture. Mlada Zagrepčanka, ljubiteljica r‘n‘b-ja i rapa, u čijoj karijeri važnu ulogu igra i uspješni mladi producent Lockroom, pred domaćom će publikom izvesti pjesme s "Insomnije", a večer će začiniti glazbenim gostima.

Novosti iz Muzeja grada Zagreba

Od 8. ožujka, u Dućkasu, suvenirnici Muzeja grada Zagreba, u ponudi su suveniri inspirirani djelima Zbirke hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću, realizirani u sklopu projekta 33 slikarice.

33 slikarice projekt je suradnje Zbirke hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću - donacije dr. sc. Josipa Kovačića Gradu Zagrebu i dizajnera, u sklopu kojeg su realizirani dizajnerski predmeti inspirirani umjetničkim djelima iz Zbirke, a čiji je cilj promicati Zbirku.

Dizajnerske proizvode oblikovala je stručna suradnica na projektu - dizajnerica Maša Milovac. Projekt 33 Slikarice dugoročan je projekt promišljanja i oblikovanja muzejskih suvenira, a u njegovoj prvoj etapi realizirani su odjevni predmeti i dodaci te papirna konfekcija, koji uključuju reprodukcije djela sljedećih umjetnica iz Zbirke: Zenaida Bandur-Ercegović, Anka Bestall, Lucie Buhmeister-Kučera, Flora Jakšić, Štefana Klaić-Hribar, Zora Preradović, Slava Raškaj, Nasta Rojc, Jelka Struppi Wolkensperg, Jelka Tomičić Schwarz-Slavić i Lina Virant-Crnčić.

image

Muzej grada Zagreba

/Muzej Grada Zagreba
image

Muzej grada Zagreba

/Muzej Grada Zagreba
image

Muzej grada Zagreba

/Muzej Grada Zagreba

U 10 sati održava se kreativna radionica za umirovljenice Tijela na papiru autorica i voditeljica Marine Bauer i Zrinke Šimičić.

Inspirirane djelima iz Zbirke hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću, plesna umjetnica Zrinka Šimičić i likovna umjetnica Marina Bauer osmislile su seriju radionica koje kroz pokret i likovno oblikovanje tematiziraju odnos unutarnjeg iskustva tijela i njegove vanjske reprezentacije. Posebno se usredotočuju na žensko tijelo te položaj i ulogu žena kroz povijest slikarstva, povezujući ih s aktualnim društvenim kontekstom.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

Ciklus radionica Tijela na papiru nastao je u suradnji s umjetničkom organizacijom Multimedijalna koliba u sklopu programa Zbirke hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću, a provodi se u suradnji s Pedagoško-andragoškim odjelom MGZ-a.

Filmovi u Art-kinu

Ovogodišnja proslava Dana žena u Art-kinu se obilježava desetim izdanjem programa Kino mreže Ženijalni dani koji na filmska platna donosi filmske naslove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu.

U Art-kinu se, stoga, na taj dan prikazuje kultna komična drama "Čelične magnolije" Herberta Rossa sa zvjezdanom glumačkom postavom koju čine Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olympia Dukakis i Julia Roberts.

Radnja filma temelji se na istoimenom kazališnom djelu Roberta Harlinga, a prati šest žena koje povezuje salon ljepote smješten u gradiću na jugu Amerike.

Dajući si uzajamnu podršku, tih šest magnolija drži se na okupu te na svoj način govori o usponima i padovima ljudi maloga gradića. Uloga Shelby Juliji Roberts je donijela prvu nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi.

image

Juliette Binoche i Benoit Magimel, (C)IFC Films, Okus ljubavi (2023).

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

U sklopu Ženijalnih dana, od 7. ožujka na repertoaru Art-kina nalazi se i film "Okus ljubavi", šarmantna povijesno-kulinarska romansa s Juliette Binoche u glavnoj ulozi. Film je svjetsku premijeru imao u Cannesu, gdje je redatelju Tranu Anh Hungu dodijeljena nagrada za najbolju režiju. Film je ujedno i francuski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma.

Ulaznice za filmove su u prodaji, a dostupne su putem stranice ulaznice.hr te na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu. Članicama i članovima Filmskog kluba Art-kina ulaz na projekciju filma Čelične magnolije je slobodan.

Izložba u Botaničaru

Nakon velike retrospektivne izložbe u MSU Sanja Iveković dio svojih materijala odlučila je ustupiti na prodaju kako bi se prikupila sredstva za rad Autonomne ženske kuće, a Botaničar je organizirao izložbu za ovu hvalevrijednu akciju u sklopu koje se na Dan žena u spomenutome caffe baru i galeriji održava druženje s autoricom i predstavnicama Kuće.

Razgovarat će se o radu Autonomne ženske kuće Zagreb, suradnji s umjetnicom te o prevenciji nasilja nad ženama i zaštiti ženskih prava.

U razgovoru će sudjelovati moderatorica Tamara Puhovski, umjetnica Sanja Iveković te konzultantica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle.

image

Izložba

/Botaničar
image

Izložba

/Botaničar

U Trotoaru

U petak 8. ožujka u 19 sati u Trotoaru se povodom skupne izložbe ‘Her Barbaric Luxury’ održava razgovor s umjetnicom Jasminom Cibic i gošćom kustosicom Rónom Kopeczky. Razgovor će moderirati kustosica izložbe Martina Marić Rodrigues.

Slovenska umjetnica Jasmina Cibic bavi se filmom, performansom i instalacijom. Kroz svoje djelovanje istražuje ispreplitanja državne moći, kulture i rodnog konstrukta; ispituje instrumentalizaciju kulture od strane političkih sila u trenucima društvenih i ideoloških kriza kroz povijest. U arhivskim materijalima traga za umjetničkim djelima, arhitekturom i glazbom u kojima se izražavaju politički interesi i retorika nacionalne moći. Rezultate svojih istraživanja prenosi u jezik filma i jezik imerzivnih kazališnih kompozicija koji uključuju fotografiju, performans i instalaciju. Projektom “For our Economy and Nation” predstavljala je Sloveniju na 55. Venecijanskom bijenalu.

Róna Kopeczky (r. 1983.) kustosica je i povjesničarka umjetnosti, živi i radi u Budimpešti od 2004. godine. Doktorirala je na Sveučilištu Sorbonne 2013. godine. Od 2006. do 2015. bila je kustosica u Muzeju Ludwig – Muzeju suvremene umjetnosti u Budimpešti, gdje je istraživala site-specific i situation-specific radove umjetnica i umjetnika mlađe i srednje generacije s područja srednje i istočne Europe. Od 2015. godine, umjetnička je direktorica galerije acb u Budimpešti i aktivno surađuje na istraživačkim programima i izdanjima Acb ResearchLaba. Sudjelovala je u kustoskom timu na prva dva izdanja OFF-Bijenala u Budimpešti (2015. i 2017.). Suosnivačica je i suvoditeljica platforme Easttopics, posvećene predstavljanju suvremene umjetničke produkcije srednje i istočne Europe.

Kustosica je Mađarskog paviljona na 60. Venecijanskom bijenalu 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:09