IGOR CC KELČEC

Od nagih sestara Begović preko mlađeg Igora Mandića do kultne Štulićeve fotografije...

Sestre Begović i Dimitrije Popović

 Igor Cc Kelčec
Ako treba tražiti vizualnog svjedoka navedene epohe, kasnih osamdesetih i ranih devedesetih, to je svakako ovaj fotograf

"Skromni grobar blijede puti" naziv je izložbe Igora CC Kelčeca u Galeriji na katu, u KIC-u. Jedan od najpoznatijih fotografa s ovog prostora, odabrao je upravo ovaj prostor za svoje prvo izlaganje, nakon dugog niza godina. Fotografije su to nastale u razdoblju između 1986. i 1996. godine, za brojne časopise za koje je tada radio. Može se pogledati tridesetak radova, crnobijelih i u boji, nastali su na negativima ili, pak, dijafilmu.

image

Ante Peterlić

Igor Cc Kelčec
image

Igor Mandić

Igor Cc Kelčec

Kelčec je, podsjetimo, četrdeset godina kontinuirano radio kao urednik fotografije ili fotograf u časopisima ili magazinima u kojima su ove fotografije korištene.

Igor Kelčec, kako se navodi uz izložbu koju je priredio Emil Matešić, "dragulj je hrvatske portretne fotografije i autor kojega je motiv nekada jednostavno htio. Dvojako obrazovan, kao grafičar na ALU, te kasnije za filmskog i TV snimatelja na ADU, pripada skupini autora s Akademije čija karijera nije filmska, nego fotografska do same srži".

Emil Matešić i sam je jedan od protagonista fotografija, u mlađim danima, fotografija je u boji, dominira Matešićev intenzivan pogled. Kelčec je, potom, snimio i jednu od poznatijih fotografija Johnnyja Štulića, crnobijelu, iz profila, zatvorenih očiju, uz mikrofon. U jednom su se fotografskom diptihu, potom, našli Dimitrije Popović, u boji, snimljen uz jedan od njegovih prepoznatljivih radova u boji, te sestre Begović, Mia i danas pokojna Ena, odjevene u trikoe, s intenzivnim pogledom prema promatraču. Književnik Boro Radaković, na diptihu uz nage ljude, i glumac Pero Kvrgić, našminkan Darko Rundek, na diptihu uz jedan detalj raskošnih mirogojskih skulptura... Igor Mandić u boji. Crnobijeli Božidar Alić, s cigarom u ruci, paralelno jedna trošna zgrada, na Gornjem gradu.

image

Pero Kvrgić

Igor Cc Kelčec
image

Mirogoj i Darko Rundek

Igor Cc Kelčec

Ako treba tražiti vizualnog svjedoka navedene epohe, kasnih osamdesetih i ranih devedesetih, to je svakako Igor CC Kelčec. Prije svega, jako dobar portretist.

image

Johhny Štulić

Igor Cc Kelčec

Oblikovao je tijekom godina neke od najvažnijih naslovnica albuma, bio sukreator najvažnijih novina razdoblja, među kojima je bio i Studentski list. Uz originalne fotografije, izložene su i neke od novina u kojima su te naslovnice izlazile.

image

Matija Vuica i Predrag Figenwald

Igor Cc Kelčec
image

Božidar Alić

Igor Cc Kelčec
image

Dimitrije Popović i sestre Begović

Igor Cc Kelčec

Izložba traje kratko, do 19. veljače, vrijedna je svake preporuke, i svakako je požurite pogledati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:25