NE MOGU SE ODLUČITI

Obnova znamenite egipatske piramide: ‘To je projekt stoljeća‘. Dan kasnije: ‘Idemo ipak u reviziju‘

Piramida koja se obnavlja

 Ahmed Gomaa/Xinhua News/Profimedia/Ahmed Gomaa/xinhua News/profimedia
Egipatsko ministarstvo za starine priopćilo je da uspostavlja odbor za reviziju restauracije Mikerinove piramide u Gizi nakon negodovanja javnosti zbog projekta

Egipatsko ministarstvo za starine priopćilo je da uspostavlja odbor za reviziju restauracije Mikerinove piramide u Gizi nakon negodovanja javnosti zbog projekta.

Prije tjedan dana voditelj Egipatskog vrhovnog vijeća za starine Mostafa Waziri objavio je video na Facebooku koji prikazuje radnike kako postavljaju blokove granita na podnožje najniže od tri piramide u Gizi.

Snimka je izazvala buru kritika egiptologa koji su izrazili bojazan da je u tijeku sveobuhvatna rekonstrukcija slavnog spomenika, nauštrb očuvanja njegova povijesnog tkiva.

Pokušavajući smiriti raspravu, u zemlji u kojoj turizam čini 10 posto BDP-a, ministarstvo je objavilo da je osnovalo "znanstveni odbor kojim predsjeda Zahi Hawass", poznati egipatski arheolog, kako bi analizirao projekt obnove.

Odbor se sastoji od "stručnjaka za inženjerstvo i arheologiju" iz Češke, Njemačke i Sjedinjenih Država, kao i iz Egipta.

Konačno izvješće odbora uključivat će "potrebne postupke i korake za koordinaciju s (UN-ovom agencijom za baštinu) UNESCO"."Donijet će se odluka hoće li se projekt nastaviti ili ne", kažu u ministarstvu. U podnožju te piramide, izvijestili su novinari AFP-a, radovi su već bili u tijeku prošli tjedan. U izvornom obliku baza piramide je bila prekrivena granitom, ali je s vremenom izgubljen dio te obloge. Obnova ima za cilj vratiti izvorni stil građevine rekonstrukcijom granitne baze. Pitanje očuvanja baštine u Egiptu često je u središtu žestokih rasprava.

Nedavno rušenje dijelova povijesne jezgre Kaira izazvalo je javne kampanje protiv toga, što je rijetkost u zemlji u kojoj je politička opozicija uglavnom zabranjena.

Dan ranije, pisali smo, početak radova na obnovi Mikerinove piramide u Gizi izazvao je kritike stručnjaka i potaknuo porugu na društvenim mrežama, no suprotno tomu čelnik egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete Musfata Vaziri obnovu naziva "projektom stoljeća".

Jednu od tri slavne piramide u Gizi je izvorno bila obložena granitom, ali je s vremenom izgubila dio pokrova. Rekonstrukcijom granitnog sloja želi joj se vratiti originalan izgled.

Predviđeno je da radovi traju tri godine i bit će "egipatski dar svijetu u 21. stoljeću", rekao je Vaziri, koji je na čelu egipatsko-japanske misije zadužene za projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:43