BORIS GUINA

Novi ciklus slikara i dobitnika međunarodne nagrade koji status gradi na apstrakcijama

Boris Guina
 Nina Djurdjevic/CROPIX
Iako već neko vrijeme živi u Švicarskoj, redovito predstavlja svoj rad u Zagrebu gdje ima atelje

Boris Guina, slikar koji je svojim prepoznatljivim apstraktnim kompozicijama odavno stekao široki krug štovatelja, ovih dana izlaže novi ciklus slika nastao tijekom 2019. godine. Pa iako Guina već neko vrijeme živi u Švicarskoj, redovito predstavlja svoj rad u Zagrebu gdje ima atelje i gdje provodi jedan dio godine.

Na izložbi u galeriji Vladimir Filakovac izložio je radove iz ciklusa "Black Sky White Noise" koji je premijerno predstavio lani na izložbi u Galeriji Kranjčar. Dosad neviđene radove, njih pet, velikih dvometarskih dimenzija iz istog ciklusa, ovaj put zbog korone predstavlja u odsutnosti.

Idealan za umjetnike

Guina trenutno živi u Ženevi, no planira skoro preseljenje u Basel, grad u kojem je već boravio i gdje uređuje atelje. Basel je, kako priča ovaj umjetnik, idealno mjesto za umjetnike, kulturni centar Švicarke koji sa svojih oko 180 tisuća stanovnika ima čak gotovo pedeset muzeja. Tu se odvija i jedan od najvažnijih umjetničkih sajmova na svijetu Art Basel. Nove radove Guina je naslikao u svom zagrebačkom ateljeu te iako nema nekih većih pomaka kad je riječ o stilu, vidljivo je na prvi pogled da je to "klasični, tipični Guina", postoje stanovite promjene u rukopisu.

image
Boris Guina

One se prije svega odnose na njegovo korištenje sprejeva. Posezanjem za tehnikom uličnih grafita stvara slike koje djeluju "urbano", ali u isto vrijeme individualno i poetično. Taj dojam naglašen je i samim naslovom ciklusa koji su referenca na jedan glazbeni album. Slike se većinom crno-bijele, tek s pokojom intervencijom boje, žute ili plave. Naglašena gesta u njegovom slučaju nije rezultat nanosa boje ili poteza kista, već intervencije sprejem na platnu. Time lirski, apstraktni ekspresionizam na tragu kojeg je Guina i stekao ime, dobiva drukčiji suvremeniji izraz naglašen upotrebom drugih tehnika i alata poput šablona ili valjka.

Balansirajući tako između geometrije i apstrakcije i vrlo profinjenim izborom kolorita, Guina stvara upečatljiva i moćna platna posve u dosluhu s trendovima u svijetu gdje već dolazi do popriličnog zasićenja zadnjih godina sveprisutnom figuracijom. Likovni kritičar Milan Bešlić kaže kako je Guinin likovni izraz plod dugoročnog slikarskog sazrijevanja i stvaralačkog traženja, ali i da su nove slike značajan iskorak u njegovu slikarstvu.

image
Boris Guina

Djela u fundusima ​

Boris Guina rođen je 1959. godine u Zagrebu. Nakon što je 1986. godine diplomirao slikarstvo - The Fine Arts Course na The Northeast London Polytechnic University, vraća se u Zagreb i postaje dijelom domaće scene. Od 1992. do 1993. godine boravi i radi u Beču surađujući sa Galerie Serafin, s kojom realizira dvije samostalne izložbe.

Dobitnik je međunarodne nagrade Premio Lissone 2003. godine, a djela mu se nalaze u fundusima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Moderne galerije u Zagrebu te u zbirkama Galerie Serafin u Beču, Galerije Canvas, Zbirci Zagrebačke banke te u mnogim privatnim i javnim zbirkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 15:39