PROJEKT OD 100 MIL. KN

Nova riječka knjižnica na 6000 kvadratnih metara. Skele su skinute, a pogledajte kako će u budućnosti izgledati

Obnovljena fasada

 Damir Skomrlj/Cropix
Knjižnica se obnavlja po projektu Saše Randića. Sama selidba knjiga će trajati najmanje mjesec dana do dva, jer se radi o 180 tisuća svezaka

Uklonjene su skele s rekonstruiranog T-objekta bivše tvornice "Rikard Benčić", koji je pretvoren u novu riječku Gradsku knjižnicu, i sada je u potpunosti otkrivena nova fasada zgrade koja istovremeno predstavlja i vrijednu industrijsku baštinu i važno ulaganje u ključnu kulturnu infrastrukturu koju će generacije sadašnjih i budućih Riječana koristiti desetljećima koja su pred nama. Prema riječima riječkog pročelnika za kulturu Ivana Šarara, radovi se sada sele na takozvanu nožicu (metalna konstrukcija na ulazu), a kompletan građevinski dio trebao bi biti gotov do 15. travnja 2023.

- Također, u tijeku je natječaj za nabavu opreme, koji je otvoren do 19. siječnja, i ako sve bude išlo prema planu, pred ljeto bi sve trebalo biti spremno za preseljenje. To će potrajati mjesec dana do dva, jer se radi o 180 tisuća svezaka, tako da otvorenje možemo očekivati u rujnu 2023. - rekao nam je Šarar.

image

Obnovljena fasada

Damir Skomrlj/Cropix

Gradska knjižnica Rijeka dobit će tako napokon svoj trajni dom, nakon što je ova riječka kulturna institucija desetljećima bila dislocirana kao podstanar u tuđim zgradama, trenutačno u Circolu i u Filodrammatici. S novom zgradom, bruto površine od gotovo šest tisuća kvadrata, ujedno će biti završena i izgradnja art kvarta Benčić u kojem su već u funkciji Muzej moderne i suvremene umjetnosti, barokna Palača šećera kao Muzej grada Rijeke te multifunkcionalna Dječja kuća u Ciglenoj zgradi, kao prva kulturna institucija u Hrvatskoj namijenjena isključivo djeci u dobi od 0 do 12 godina. Art kvart Benčić, čija je ukupna vrijednost oko 300 milijuna kuna, najveće je ulaganje u kulturnu infrastrukturu u Hrvatskoj još od samostalnosti, a u Rijeci u zadnjih stotinu godina.

image

Saša Randić, rendering

Saša Randić/

Radovi na takozvanom T- objektu počeli su u rujnu 2019., a izgradnja kvarta kulture bila je infrastrukturni dio projekta Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture, no sve se rasteglo zbog pandemije, potom i krize na tržištu čelika. Počeci riječke knjižnice, inače, sežu u 1849. godinu, kada je osnovana Narodna čitaonica riečka, koja je 1947. preuzela ulogu gradske knjižnice. Širenje djelatnosti s vremenom je dovelo do djelovanja na 10 lokacija, čemu valja dodati i dva bibliobusa. U konačnici, nova će knjižnica koštati oko 100 milijuna kuna, a njena je gradnja dio projekta EU pod nazivom "Revitalizacija kompleksa Benčić - Cigleni i T-objekt", ukupne vrijednosti 162,1 milijun kuna, za čije je sufinanciranje odobreno 68,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Glavni projektant je poznati hrvatski arhitekt Saša Randić, a građevina se sastoji od suterena, prizemlja i tri etaže ukupne bruto površine 5825 četvornih metara. Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane, u predvorju će biti info pult s radnim mjestima djelatnika, a na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne i čitaonica s druge strane. Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe koji će biti opremljen svom potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom. Iz ulaznog prostora stubište se penje na prvi kat, na kojem će biti smješten odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, dok će se dalje iz središnjeg prostora prvog kata stubištem penjati na odjel stručne literature na drugom katu, zajedno s ostalim posebnim zbirkama.

Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja i sastanke. Korisnicima će biti dostupan i prostor bibliotečne zbirke s nekoliko studijskih mjesta, jer neće biti posudbena. Čitav će prostor biti prilagođen kretanju osoba s invaliditetom.

T-objekt ima arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture kraja 19. stoljeća i tadašnje tipologije proizvodnih građevina. U njemu je, dok je ovdje bila tvornica duhana, 1867. bio smješten pogon za proizvodnju cigara Virginia. Prilikom rekonstrukcije objekta ispoštovani su gabariti originalne građevine, izvorni otvori, konstrukcijska i oblikovna rješenja, materijali i tehnika gradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:45