DAROVANE ZBIRKE

NOĆ MUZEJA U KLOVIĆEVIM DVORIMA Hommage nizu kolekcionara i umjetnika koji su svoju ostavštinu povjerili na čuvanje Galeriji

 Vjekoslav Skledar/CROPIX
Umjetnička ostavština Oskara Hermana, Slavka Kopača, Josipa Resteka, Josipa Crnoborija čuva se u Galeriji Klovićevi dvori, koja im tom izložbom daje svojevrsni hommage

ZAGREB - Izložbom "Umjetnici, donatori, kolekcionari" zagrebačka Galerija Klovićevi dvori pridružit će se ovogodišnjoj temi Noći muzeja, "Utemeljitelji i reformatori - Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena".

Umjetnička ostavština Oskara Hermana, Slavka Kopača, Josipa Resteka, Josipa Crnoborija čuva se u Galeriji Klovićevi dvori, koja im tom izložbom daje svojevrsni hommage.

"Nastojali smo izraziti zahvalnost onima koji su u različitim prigodama i u različitim okolnostima Galeriji ostavili na skrb i u naslijeđe dio vlastitog života pretočen u jedno djelo, sliku, skulpturu, instalaciju ili pak cijeli opus ili kolekciju, čije stvaranje predstavlja isto tako zalog života samog", ističu iz Klovićevih dvora.

Djelo Slavka Kopača

Neki od njih svoju su ostavštinu ostavili kao darovnicu Zagrebu, dok su je Kopač i Herman povjerili Galeriji, "s vjerom da ih poklanjaju instituciji koja će znati njihovu ostavštinu učiniti hrvatskom i europskom kulturnom baštinom, ostavštinom koja će kroz vrijeme mijenjati svoja značenja i artikulirati otkrivene materijalne i značenjske slojeve te omogućiti slojevite kontekstualizacije kojima umjetničko djelo i njegov autor sudjeluju u stvarnom svijetu kao i u svijetu umjetnosti".

S druge strane, darivanje zbirke kolekcionara Vinka Perčića Gradu Zagrebu bilo je rezultat cijelog spleta povijesnih okolnosti koje su rezultirale darovnicom zbirke Gradu.

Značajan je i darovani fundus koji je godinama nastajao kao rezultat geste cijele plejade umjetnika koji su predstavljani u Klovićevim dvorima tijekom proteklih tridesetak godina.

Na izložbi će se predstaviti djela iz zbirki Josip Crnobori, Oskar Herman, Slavko Kopač, Vinko Perčić te Zbirke darovanih umjetnina ( Moon Shin, Petar Barišić, Kažimir Hraste, Slavko Šohaj, Josip Trotsmann, Mihovil Krušlin, Ferdinand Kulmer, Željko Hegedušić, Branko Suhy, Marko Kern, Ugo Maffi).

Galerija je pripremila i glazbeni program, uz nastup DJ-a Pilla Jacksona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 21:46