Kralj-umjetnik

‘Nije strašno, no...‘: Charles III prodao grafiku na aukciji za više od 5 tisuća funti. Jedan je od najprodavanijih umjetnika u Britaniji

 Jane Barlow/Afp
Kralj Charles počeo je slikati još 1970-ih pod utjecajem Roberta Waddella, njegova učitelja umjetnosti u internatu Gordonstoun u Škotskoj

Kralj Charles ima brojne hobije, a posebno ga veseli slikanje u tehnici akvarela. Ta njegova strast, međutim, pretvorila se s godinama u unosan posao i Charles danas slovi za jednog od najprodavanijih britanskih umjetnika. Ovih je dana postao ujedno i prvi monarh koji je prodao svoj rad na aukciji i to za gotovo deset puta veću cijenu od očekivane.

Riječ je o grafici pod brojem 18 iz ograničene serije od stotinu listova nastalih prema Charlesovoj slici dvorca Balmoral iz 2001. godine. Svaka grafika ima Charlesov originalni potpis i potvrdu o autentičnosti.

U aukcijskoj kući Bonhams u Edinburghu bili su naprosto "zaprepašteni" interesom pokazanim za Charlesovu grafiku procijenjenu na samo 400-600 funti, koja je na koncu prodana jednom britanskom kolekcionaru za 5737,50 funti. Grafiku pogledajte na ovom linku

May Matthews, direktorica škotske podružnice Bonhamsa gdje je rad bio ponuđen na prodaju, izjavila je za The Telegraph kako su imali interes iz cijelog svijeta, a kustos Hamish Wilson napomenuo je kako "ovaj šarmantni print kombinira kraljevu strast prema slikanju i njegovu duboku naklonost prema Škotskoj".

Dodao je i kako je poseban odjek i privlačnost ovaj rad stekao, naravno, zbog nedavnih događaja te kako ga ne čudi što je bilo toliko žustro nadmetanje niti što je toliko premašilo procjenu.

Likovna kritičarka Estelle Lovatt smatra pak kako umjetnička vrijednost grafike možda ipak nije u skladu s cijenom.

"Nije strašna. Nije užasna. Ali nije sjajna", izjavila je za Euronews. "Ovo je prva slika koja se pojavila otkako je Charles postao kralj. Također, prikazuje Balmoral, koji je bio posljednji dom, posljednje počivalište njegove majke, kraljice Elizabete II. Dakle, ne kupujete samo pejzažnu sliku od bilo koga. Kupujete kraljevu grafiku."

Kralj Charles počeo je slikati još 1970-ih pod utjecajem Roberta Waddella, njegova učitelja umjetnosti u internatu Gordonstoun u Škotskoj.

Radi isključivo u akvarelu jer mu, kako je svojedobno izjavio, ne oduzima previše vremena, a njegove su slike prvi put bile izložene u dvorcu Windsor 1977. uz radove kraljice Viktorije, koja je i sama bila strastvena akvarelistica, i vojvode od Edinburgha, slikara i dizajnera, prema čijim su skicama napravljeni prozori u privatnoj kapeli dvorca Windsor.

Nakon te prve izložbe, Charles je nastavio izlagati svoje radove koji su postali iznimno popularni u Velikoj Britaniji i inozemstvu. Iako sebe skromno naziva "entuzijastičnim amaterom", Charles je zaradio oko dva milijuna funti od prodaje reprodukcija svojih akvarela od 1997. do 2016., što ga čini jednim od najprodavanijih živućih umjetnika u zemlji, prema pisanju The Daily Telegrapha.

Charlesovi akvareli izlagani su dosad na brojnim izložbama i dobrotvornim događajima, a imao je i veliku izložbu u Buckinghamskoj palači za svoj 70. rođendan.

U ranijoj fazi uglavnom je slikao obiteljske domove - mnogi njegovi akvareli nastali su u Škotskoj, gdje je proveo mladost i gdje se često vraća, stoga ne čudi da je jedno od njegovih omiljenih mjesta za slikanje dvorac Balmoral gdje slika planine, potoke i druge motive oko imanja.

Charles je akvarele stvarao i tijekom svojih brojnih putovanja svijetom, fotografiran je primjerice kako slika u vrtu Carske palače u Kyotu sredinom osamdesetih godina.

A u Švicarskoj, u Klostersu, gdje voli boraviti tijekom zime i gdje uživa u skijanju, ali i slikanju planinskih scena, njegov im se rad toliko svidio da je jedna od njegovih slika korištena na godišnjoj skijaškoj karti 1997. godine. I u Velikoj Britaniji Charlesovo umjetničko stvaralaštvo dobilo je posebno priznanje - 1994. Kraljevska pošta stavila je njegove akvarele na svoje marke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:24