Nesvrstani u Laubi

Neumorna 94-godišnja doajenka Slavka Pavić, grafiti umjetnik Mane Mei i prodaja putem NFT-a

Stjepan Šandrk i Bojan Šumonja
 Nera Simic
Kličko: "Prve smo godine jedva sakupili izlagače, sad možemo birati. Nije nam želja stvaranje golemog sajma, već probranog butika"

U Laubi se od jučer može pogledati četvrta po redu izložba Boutique Art Fair Nesvrstani. Riječ je o prodajnoj izložbi na kojoj se mogu kupiti djela suvremenih umjetnika. Na otvaranju smo vidjeli neka već poznata lica, neka nova, družili su se umjetnici, galeristi, kolekcionari, novinari.

Lauba je za prigodu Nesvrstanih podijeljena u nekoliko galerijskih prostora. Na izložbi je trinaest galerija te dvadeset jedan umjetnik.

Elvira Kranjčar, vlasnica galerije Kranjčar, predstavila nam je odabir galerije za ovu godinu: "Imamo dvoje autora koji su tek diplomirali, to su Josip Rončević i Alba Miočev. Mlađi autori su i Grgur Akrap i Ivan Prerad. Potom, izlažemo i rad Sandra Đukića, instalaciju Pauline Jazvić i sliku Zoltana Novaka."

Sve generacije zajedno

Na izložbi je i jedna sjajan rad naše neumorne doajenke Slavke Pavić, devedeset četiri su joj godine. Crno-bijelu je fotografiju snimila šezdesetih godina prošlog stoljeća. "Spremamo i izložbu ove fotografkinje u galeriji sredinom srpnja. Riječ je o radovima iz navedenog razdoblja, iz šezdesetih i sedamdesetih godina”, kaže Elvira Kranjčar. Generacijski je raspon umjetnika širok, mediji su razni, i slike, i instalacije, i fotografije. Koji je raspon cijena, pitamo? "Od 12 tisuća do 53 tisuće kuna."
Elvira Kranjčar već je s Galerijom Kranjčar sudjelovala na Nesvrstanima: "Dobro je da se umjetnici mogu predstaviti na ovaj način, da mladi autori imaju šansu biti s onima etabliranim, da se okupe različiti senzibiliteti, da se na jednom mjestu može napraviti usporedba".

image
Otvorenje izlozbe Nesvrstani u Laubi u Zagrebu.
Na fotografiji: vlasnik Laube Tomislav Kličko
Foto: Nera Simic/CROPIX
Nera Simic

Domaćin izložbe, vlasnik Laube, koji je i pokrenuo Nesvrstane Tomislav Kličko predstavlja odabir galerije: "Izlažemo nove radove Kristiana Kožula, Marka Tadića, Alema Korkuta i Martine Grlić. Potom, radove Edite Schubert. Uskoro nam stižu grafike Ivana Kožarića. Izlažemo i nekoliko raritetnih djela Julija Knifera, koje nam je ustupila udovica Milana Horvata. Dvojica su umjetnika, naime, razmjenjivala svoje radove." I Lauba ima širok generacijski raspon umjetnika, izlažu i nekoliko autoportreta 93-godišnjeg slikara Đure Sedera. Koji je raspon cijena? "Od 350 do 20 tisuća eura."

Iz Slovenije i Austrije

Klička pitamo da usporedi početke Nesvrstanih, i danas, četiri izdanja kasnije: "Prve smo godine jedva sakupili izlagače, a sad već i možemo birati. To i jest naša ideja. Nije nam želja bila stvaranje golemog sajma, već malog, probranog butika. Ugostili smo i kolege iz Austrije i Slovenije." Što misli o razvoju tržišta posljednjih godina: "Pojavljuju se neki novi kolekcionari. Sve više ljudi koje zanima neki dobar rad s polja suvremene umjetnosti. Mahom je riječ o onima koji su u svojim četrdesetim, pedesetim godinama života. No, za pravi odgovor na ovo pitanje trebalo bi provesti neko ozbiljnije istraživanje." Na prostoru Laube Martina Grlić predstavlja i NFT radove, kao i nekoliko umjetnika u sklopu Galerije Poola, Stjepan Šandrk, Zlatan Vehabović, Pavle Pavlović i Bojan Šumonja. Kako govori Stjepan Šandrk koji se također okušao u ovo mediju: "Oko NFT-a trenutačno vlada veliki hype. Kako će zaživjeti, pitanje je. No, donosi i neke pozitivne promjene na tržištu umjetnina”.
Podsjetimo, NFT (Non-fungible token) u doslovnom prijevodu znači token koji se ne može zamijeniti nečim drugim. Odnosno, kupuje se token, digitalna vrijednost umjetnine, a ne slika koja stoji na zidu.

image
Otvorenje izlozbe Nesvrstani u Laubi u Zagrebu.
Na fotografiji: Rad "Čopor", autorica je Vlatka Škoro i radovi umjetnika Josipa Tirića na izložbenom prostoru galerije Greta
Foto: Nera Simic/CROPIX
Nera Simic

Bojan Šumonja, koji vodi Galeriju Poola u Puli, i sam umjetnik, predstavlja nam ovogodišnji postav: "Na četvrtom izdanju izlažemo, dakle, Stjepanove najnovije radove koji do sada nisu izlagani. Kao i novu sliku Pavla Pavlovića, koja je producirana upravo za Nesvrstane. Imamo i radove Zlatana Vehabovića, Lovre Artukovića, Ivana Fijolića, Tihomira Matijevića, Anje Kuzmić, umjetnice iz Pule koja studira u Londonu.

Nezavisni sektor

Ja sam na izložbi s dvije instalacije i jednim malim platnom. Raspon cijena je od 400 do 7600 eura. Galerija je otvorena sedam godina, održali smo 45 izložbi, i ovo su sve autori koji su se predstavili kod nas. Biramo ih isključivo po kvaliteti”, kaže Šumonja koji od samih početaka podržava koncept Nesvrstanih: "Tržište je u Hrvatskoj nekonzistentno i ovo je jedan od načina da ga se uspostavi." Osim Poole, iz Istre se predstavlja i Apoteka iz Vodnjana. Za Jutarnji ju predstavlja umjetnik Matija Debeljuh, koji Apoteku i vodi: "Ove sam godine odlučio izložiti samo istarske umjetnike. Želio sam pokazati dvije, tri generacije umjetnika pa izlažemo Aleksandar Garbin, Silvio Šarić, Dragana Sapanjoš i ja. Imamo razne medije, crteže, fotografije, kolaže i slično, raspon je cijena od 500 do 2500 eura." Apoteka je galerija koja je, kako joj i sam naziv govori, nastala na mjestu nekadašnje, stare apoteke, a ovaj umjetnik ima i atelje u sklopu tog prostora. Razgovaramo o centralizaciji, odnosno, o decentralizaciji: "Ima puno prostora, puno mogućnosti za rad. Istra je dobro pozicionirana. Moje je pitanje na početku, kada sam galeriju počeo voditi s kustosicom Brankom Benčić, bilo zašto se ne bi suvremena umjetnost događala u malom gradiću kao što je Vodnjan. Ja sam i rodom iz Vodnjana". Na izložbu Nesvrstani, kaže, gleda kao na dobru priliku da se razvije tržište: "Sviđa mi se i naziv jer ukazuje na nezavisni sektor kulturnih radnika."

image
Otvorenje izlozbe Nesvrstani u Laubi u Zagrebu.
Na fotografiji: izlosci na izlozbi i posjetioci
Foto: Nera Simic/CROPIX
Nera Simic

Radovan Beck, u ime je galerije Beck, izlaže plakate, među autorima su Boris Ljubičić, Bože Sačuvaj, Mirko Ilić, Mihajlo Arsovski, Boris Bućan, Ivan Picelj. Na pitanje o cijenama odgovara: "Raspon je između 300 i 7000 eura, a plakat je medij koji je u posljednje vrijeme sve češće u fokusu interesa kolekcionara."
Od samostalnih umjetnika izlažu, među ostalima, i Teo Kiš, možda i najmlađi od svih predstavljenih, u svojim je ranim dvadesetim godinama, i nedavno se predstavio izložbom u Laubi, sjajna ilustratorica Hana Tintor, te umjetnik Mario Miličić, poznat i kao Mane Mei: "Prvi put sam sudjelovao na Nesvrstanima kada smo nas nekolicina oslikavali zidove uz Laubu. Motivi su mojih novih radova geometrijska apstrakcija. Što se tiče cijena, uvijek mi je to nekako teško odrediti” kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:11