ZAMENITOST RIMA

Napokon se obnavlja Trajanova bazilika. Investitor? Ruski oligarh koji je pod sankcijama zbog podrške Putinu

Rimska znamenitost

 Andreas Solaro/Afp/Profimedia/Andreas Solaro/afp/profimedia
Forbes je Usmanovo bogatstvo, stečeno u metalurškoj i rudarskoj industriji, bogatstvo procijenio na 14,4 milijarde dolara

Impozantni stupovi Trajanove bazilike, koji se uzdižu u forumu tog rimskog cara na dva koraka od Koloseja, biti će dijelom obnovljeni zahvaljujući donaciji ruskog oligarha Ališera Usmanova koji je trenutno na udaru zapadnih sankcija.

Obnova dijela Bazilike Ulpia, koja se uzdiže iznad drevnog talijanskog grada već više od tisuću godina, vratit će veličanstvenost originalnom spomeniku od mramora.

Iako većina radova na antičkim lokacijama u Rimu primora turiste da se nagnu kako bi vidjeli otkrivene znamenitosti, obnova korintskih stupova na dvije razine zahtijeva da podignemo pogled u nebo, na više od 23 metra visine.

"Ako posjetitelji ne dožive njihovu visinu, ne mogu pojmiti niti značaj te arhitekture", rekao je konzervator kulturne baštine u Rimu Claudio Parisi Pressice.

Bazilika Ulpia, zdanje lišeno vjerskog značaja u to vrijeme, najatraktivniji je dio Trajanovog foruma, najvećeg i posljednjeg od carskih foruma i nazvano prema Marcusu Ulpiusu Trajanu, rimskom caru od 98. do 117. godine poslije Krista.

Inauguriran u drugom stoljeću, većim se dijelom urušio u srednjem vijeku, ali je ponovo ugledao svjetlo dana u iskapanjima provedenim početkom 19. stoljeća i potom 30-ih godina 20. stoljeća.

Najnoviji projekt, započet 2021., omogućio je identifikaciju triju mramornih stupova naslonjenih u jednom kutu više od 100 godina, bez poveznice s njihovim temeljima.

Svotu od 1,5 milijuna eura je 2015. za taj projekt izdvojio ruski oligarh uzbečkog podrijetla Ališer Usmanov. Označen kao blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, našao se pod sankcijama SAD-a u EU-a.

Forbes je Usmanovo bogatstvo, stečeno u metalurškoj i rudarskoj industriji, bogatstvo procijenio na 14,4 milijarde dolara.

Sunday Times ga je 2021. nazvao "najdarežljivijim dinatorom" nakon što je u dobrotvorne svrhe darovao 4,2 milijarde dolara u 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:13