TEŠKA STO KILA

Nakon što je ‘izmlatio‘ Marinu Abramović, ovaj je čovjek sad uništio remek-djelo: ‘Prvo sam pomislio na teroristički napad‘

Ai Weiwei

 Imago/imago Stock&people/profimedia/Imago/imago Stock&people/profimedia
Prije šest godina napao je slavnu umjetnicu u Firenci, gdje ju je udario po glavi svojom slikom, a sad rad najpoznatijeg umjetnika svijeta

Svečani prijem, koji se održao dan prije otvorenja izložbe slavnog kineskog umjetnika Ai Weiweija prošli vikend u Bologni, naglo je prekinut nakon što se dogodio incident, javljaju svjetski mediji. Muškarac se, naime, ušetao u prostoriju u prizemlju palače Fava, gdje se izložba održava, i razbio skulpturu od porculana, čime je izazvao šok uglednih gostiju. I Ai Weiwei, kako je rekao u izjavi nakon događaja, bio je zapanjen onime što se dogodilo. "Kada sam čuo zvukove razbijanja, prvo sam pomislio na teroristički napad ili eksploziju. Ne mogu zamisliti da se komad težak gotovo 100 kilograma može tako lako oštetiti."

Kako je naveo, vandalizam u muzejima nije neuobičajen, bez obzira na razlog, te dodao da je zahvalan što nitko, uključujući čovjeka koji je izazvao incident, nije fizički ozlijeđen.

Kustos izložbe Arturo Galansino rekao je da je jako razočaran, tužan i šokiran, te dodao kako vjeruje da je uništenje skulpture bilo namjerno.

Lokalne novinske kuće pišu da je skulpturu razbio Vaclav Pisvejc, umjetnik iz Češke, kojemu ovu nije prvi put da je izazvao incident na nekoj izložbi.

Posebna su mu meta svjetski poznata imena. Prije šest godina bio je napao i Marinu Abramović u Firenci, gdje ju je udario po glavi svojom slikom. Kada ga je Abramović upitala zašto ju je napao, odgovorio je: "Morao sam to učiniti zbog svoje umjetnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 07:20