ČUDO U EGIPTU

Nakon 22 godine, 11 godina od roka i poslije više od milijarde dolara, konačno je otvoren: ‘Svijet još ništa slično nije vidio!‘

Grand Egyptian Museum

 Khaled Desouki/afp/profimedia/Khaled Desouki/afp/profimedia
Najava je došla iz vedra neba u ponedjeljak od egipatskog premijera Mostafe Madboulyja

Grand Egyptian Museum napokon otvara svoja vrata nakon više od dva desetljeća i dugih 11 godina od planiranog otvaranja. Kamen temeljac postavljen je još u siječnju 2002. godine, trebao je biti dovršen 2013., no otvaranje se neprekidno odgađalo.

GEM će biti najveći arheološki muzej na svijetu s površinom od 490.000 četvornih metara. Očekuje se da će moći primiti više od 100.000 artefakata, uključujući kompletnu kolekciju artefakata iz grobnice Tutankhamuna, koja sadrži 5.500 predmeta.

Kako piše britanski Telegraph, nikada svjetska javnost nije vidjela išta slično niti tako željno iščekivala otvaranje jednog muzeja.

image
Khaled Desouki/Afp
image
Khaled Desouki/Afp
image
Khaled Desouki/Afp
image
Khaled Desouki/Afp

Najava je došla iz vedra neba u ponedjeljak od egipatskog premijera Mostafe Madboulyja.

Troškovi izgradnje ovog mega-muzeja procjenjuju se na više od milijardu američkih dolara. Muzej će biti smješten 16 kilometara jugozapadno od Kaira.

Otvorenje GEM-a moglo bi značajno unaprijediti turizam u Egiptu, privlačeći dodatne posjetitelje i jačajući gospodarstvo, a pogotovo uzevši u obzir iščekivanje da se muzej otvori kao i činjenicu da je u više od dva desetljeća postao kontroverzan, a da nije otvorio ni vrata. Turistički operateri i aviokompanije već se pripremaju za povećanje broja posjetitelja.

image
Khaled Desouki/Afp
image
Khaled Desouki/Afp
image
Khaled Desouki/Afp
image
Khaled Desouki/Afp

GEM, tvrde u Egiptu, ne predstavlja samo muzej, već i simbol modernog Egipta. Otvorenje muzeja predstavlja povratak Egipta na svjetsku kulturnu scenu, posebno u kontekstu nedavnih turbulencija u zemlji.

image
Khaled Desouki/Afp
image
Khaled Desouki/Afp
image
Balkis Press/abaca/Abaca Press/Profimedia/Balkis Press/abaca/abaca Press/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 09:11