Naš odabir 20 događanja

Najveći vodič za Noć muzeja: nepoznata povijest Dalmacije, Đuras pjeva Robića, radionice za prepoznavanje krivotvorenog novca...

Noć muzeja

 Niksa Stipanicev/Cropix
Bogat program osmislio je i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, među njima je i radionica ‘Moj pas je zaboravio popiti svoju terapiju‘

Hrvatska samo što nije ušla u 18. Noć muzeja, koja ove godine donosi cijelu lepezu izložbi, radionica i drugih vrsta sadržaja. Klasici poput velikana hrvatske književnosti Marina Držića, vinogradarstvo, maslinarstvo te makarska autohtona slastica ili pak izložba umjetničkih radova važnih avangardnih umjetnica ovih prostora te razglednice, fotografije i dokumenti iz privatne zbirke kolekcionara iz razdoblja od početka 19. stoljeća do 1960. godine samo su neke od tema ovogodišnje Noći muzeja, koja obećava raznorodnu ponudu. Nakon dvije godine pandemije, vjerujemo da će se publika vratiti u punom broju.

Svečano otvorenje 18. Noći muzeja, koju Hrvatsko muzejsko društvo ove godine organizira na temu "Muzeji su važni", održat će se u Etnografskom muzeju u 18 sati, sudjeluju 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem, 16 igraonica, 16 projekcija. Iz nje izdvajamo dvadeset prijedloga koji bi mogli zagolicati vašu maštu.

1. Noć muzeja otvara se u Etnografskom muzeju u Zagrebu, gdje traju izložbe "Lica gladi“, "Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave“, "Jedan okrug, jedan proizvod“. Bit će tu i potraga kroz postav "Tragom životinja", tematska vodstva, koncerti Čipkica i Ansambla Harmonija disonance.

2. Protekle tri godine zatvoreni Hrvatski školski muzej u Zagrebu otvara izložbeno-radioničku galeriju "Školica za 5" u Hebrangovoj, uz izložbu "Moje dječje dragocjenosti: donacije Hrvatskom školskom muzeju".

3. Hrvatski državni arhiv bavi se počecima pop-kulture u Hrvatskoj, s izložbom filmskih plakata, fotografija i časopisa, projekcijom "Martina u oblacima”, gdje je pjevao Ivo Robić, uz čiji će se 100. rođendan izložiti dio njegove ostavštine, dok će njegove pjesme pjevati Alen Đuras.

4. Muzej suvremene umjetnosti donosi programe i u Novom Zagrebu i u Vili Richter na Vrhovcu, a nudi, među ostalim, izložbe Nama Junea Paika i Seana Scullyja, ali i svirku...

5. U Muzeju policije u zagrebačkoj Dubravi građani će moći naučiti prepoznati krivotvorene dokumente i novac, pronaći otisak prsta, identificirati osobu, te uz asistenciju aktivirati svoje e-osobne iskaznice i mobilne aplikacije.

6. Muzej Slavonije u Osijeku za ovogodišnju Noć muzeja pripremio je otvorenje izložbe "Moleraj - tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima", a ove će tehnike oslikavanja biti predstavljene pomoću građe koja se čuva u Etnografskom odjelu Muzeja Slavonije. U tom će se muzeju otvoriti i izložba "Laku noć kuno, dobro jutro euro", koja posjetitelje provodi kroz dio iznimno bogate i zanimljive povijesti hrvatskoga novca.

7. Dom Marina Držića organizira besplatno tematsko vođenje „Zlatno doba Dubrovnika“. Obilazeći autentične gradske lokalitete posjetiteljima približavaju život i djelo najpoznatijeg hrvatskog komediografa Marina Držića i detalje iz dubrovačke povijesti. Nova stalna izložba "Držićeve životne pozornice" će pak kronološki ispripovijedati priču o Držićevu životu, prezentirati njegova djela i istaknuti njegov značaj za hrvatsku i svjetsku književnost te dočarati razdoblje renesanse u kojem je živio i stvarao. Program će oplemeniti i koncert renesansne glazbe ansambla Plazarius.

8. U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik u sklopu programa "Otkrit ćemo nešto novo - Mali znanstvenici" otkrivat će se dosad neviđene morske organizme koji svijetle u mraku, kukce koji se čudno glasaju, mikroskopske biljke, neobične pojave.

9. Muzej vinogradarstva i vinarstva ‒ Putniković kroz muzejske izloške i priču koja ih prati prikazat će trud i žuljevite ruke težaka koje su iznjedrile vrhunska vina. Predstavit će i povijesni okvir razvoja vinogradarstva, seoskih običaja i svakodnevice te povijest istraživanja vinogradarstva, vinarstva, distribucije i marketing u 20. stoljeću. Organizirat će se i stručno vodstvo kroz Muzej "Kapja znoja za kapju veseja", a najavljena je i degustacija vina.

10. S druge strane, prilikom razgleda muzeja Kuća istarskog maslinovog ulja posjetitelji će se moći informirati o povijesti istarskog maslinarstva od rimskog razdoblja do danas, pogledati dva filma o tradicionalnom i suvremenom načinu prerade, čuti više o projektu Aristoil i utjecaju maslinovog ulja na zdravlje. Kroz vođenu degustaciju naučit će više o pozitivnim i negativnim karakteristikama maslinovih ulja te kako ih prepoznati.

11. Tajanstvenim putevima Međimurja vodit će vas Ekomuzej Međimurje malo koje će vas upoznati s nastankom raznih priča, najčešće onih o pozojima, ali i onih o vodenjacima, vodenim vilama, svečarima...

12. Sasvim drugačiji program osmislile su zaprešičke Vršilnice koje svoj prostor otvaraju za izložbu koja okuplja isključivo umjetnice. Prva je to internacionalna izložba u ovom dijelu Europe koja objedinjuje radove najznačajnijih avangardnih umjetnica. Izložba pod nazivom "Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice" iz kolekcije Marinko Sudac okuplja radove umjetnica iz raznih stvaralačkih razdoblja, od prve ruske avangarde, futurizma i dadaizma pa sve do suvremenog trenutka.

13. U galeriji Romskog edukacijsko-kulturnog centra u Zagrebu u Noći muzeja posjetitelji će moći razgledati izložbe, "UPALI RADIO!", posvećenu razvoju radija i radio-postaja te izložbu "Ljubi Roma - Poruke mržnje na hrvatskim ulicama" koja pokušava donijeti alternativna rješenja u borbi protiv uličnog govora mržnje usmjerenog prema pripadnicima nacionalnih manjina. Prikazat će se kratki dokumentarni filmovi iz serijala "I oni su uspjeli" koji predstavljaju životne priče i uspjehe mladih Roma.

14. Bogat program osmislio je i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U ponudi je skoro dvadeset prijedloga i tema pa spomenimo neke od njih: Za djecu školske dobi bit će organizirana mini radionica "Koliko mi je godiina" na kojoj će se određivati starost riba. Sudionici će imati priliku da se uz pomoć mikroskopa okušaju u određivanju starosti riba prema izgledu ljuski. U sklopu radionice "Moj pas je zaboravio popiti svoju terapiju" posjetitelji će moći vidjeti kojim se metodama veterinari koriste pri primjeni terapije. Vlasnici ljubimaca upoznat će razne trikove za lakše davanje lijekova u kućnim uvjetima kako ne bi došlo do neželjena preskakanja doze ili subdoziranja u liječenju četveronožnih prijatelja.

15. Izložba "A zašto su pčele važne? nudi usporedan prikaz muzejskih i suvremenih izložaka pojedinih dijelova biologije, fiziologije i patologije pčela, tehnologije pčelarenja te priču o dobrim pčelarskim, veterinarskim i okolišnim praksama primjenom kojih se omogućava uspješna pčelarska proizvodnja.

16. U Noći muzeja će sudjelovati i najstarija ljekarna u gradu Zagrebu. Gornjogradska ljekarna "K crnom orlu" u Kamenitoj 9 posjetiteljima će omogućiti uvid u povijesni razvoj ljekarništva u Europi.

17. Muzej najslađeg imena, Muzej čokolade Zagreb priprema pak izložbu „Sakupljanje sličica i albuma – zaboravljeni hobi“. Prikazat će i intervju s piscem Miljenkom Jergovićem koji je i sam bio veliki sakupljač i kolekcionar sličica i albuma. Posjetitelji će saznati više o iskustvu sakupljača, uzbuđenju prilikom razmjene sličica i o razlogu sakupljanja sličica. Intervju će biti dostupan i na Youtube kanalu Muzeja. Također, posjetitelji koje zanima povijest čokolade imaju se priliku priključiti stručnom vodstvu, najavljuju.

18. Muzej torte Makarane također baca svjetlo na jednu slasticu. Bademi, naranče... Riječ je, naime, o autohtonoj slastici, torti Makarani. Izložit će sačuvane primjerke recepata koji su se generacijama bilježili. Članovi udruge "Porići 1680." u makarskoj Noći muzeja posjetiteljima će dijeliti i sadnice naranača.

19. Ako vas pak intrigira pomisao na razglednice, fotografije i dokumente iz privatne zbirke Igora Goleša i drugih kolekcionara iz razdoblje od početka 19. stoljeća do 1960. godine, posjetite Hrvatski pomorski muzej Split, koji donosi izložbu ˝Zaboravljena Dalmacija 1.˝ Izložba će, u odnosu na postav iz prosinca, ovom prilikom biti obogaćena dodatnim eksponatima. Nad ulazom u Tvrđavu Gripe u suradnji s udrugom Raddar Muzej će postaviti instalaciju "Paternite, maternite, natalite" Ante Kuštre, a u Wrecks4all dvorani posjetitelji će imati priliku virtualno svjedočiti 9 podvodnih lokaliteta Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore te još 9 lokaliteta pogledati u 2D formatu.

20. U Noći muzeja bit će predstavljen i Audiovodič Galerije Meštrović za slijepe i slabovidne osobe. Svrha inovacije autorice i više kustosice Galerije Maje Šeparović je da ljudi zbog tjelesnog hendikepa ne budu zakinuti za mogućnost doživljaja likovnih djela, pa tako i za doživljaj skulptura u Galeriji. Odsad će te estetske informacije moći primati i kombinacijom taktilnog (opipavanjem skulpture) i verbalnog/auditivnog (preko uređaja sa slušalicama primaju sve stručne informacije o svakom dijelu kipa ili reljefa). Vodič detaljno opisuje vizualne elemente izložbe te izgled i veličinu skulptura, uključujući informacije o njihovu smještaju te slijepim i slabovidnim posjetiteljima daje priliku da, slušajući zvučni zapis, samostalno razgledaju prostor i opipaju jedanaest izloženih skulptura. Primjer je to društvenog zauzimanja za inkluzivni pristup u kulturi, koji daje priliku i onima s najtežim tjelesnim oštećenjima da estetski dožive ono što im je dosad bilo nedostupno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:20