ZA VRIJEME OLIMPIJADE

Na poznatoj aveniji osvanule su zagonetne skulpture. Šest crnih stolica u krugu i ženska figura koja sjedi na kamenu, a u ruci drži…

 Julien De Rosa/afp/profimedia/Julien De Rosa/afp/profimedia
Riječ je o radu američke umjetnice Alison Saar i ima posebnu simboliku

Prolaznike vrtom Charles-Aznavour na poznatoj pariškoj gradskoj aveniji Champs-Élysées ovih dana intrigira skupina skulptura koja je tu postavljena povodom Olimpijskih igara. Sastoji se od nekoliko stolica raspoređenih u krug, grupom dominira crna ženska figura u sjedećem položaju koja u jednoj ruci drži maslinovu granu, a u drugoj zlatni plamen. Mnogi se pitaju što zapravo predstavlja ta zagonetna kompozicija, o čemu se tu radi?

Prema riječima autorice, američke umjetnice Alison Saar, ovaj njezin rad pod nazivom Salon, simbolizira mir kao i moć žena.

"Htjela sam napraviti nešto što će biti u kontrastu sa svim tim javnim spomenicima koji predstavljaju bijele muškarce", rekla je umjetnica.

image

Alison Saar

Dorian Delettre/sipa Press/profimedia/Dorian Delettre/sipa Press/profimedia

Naslov je pak referenca na poznate salone američke pjesnikinje Gertrude Stein u njezinom domu u Parizu, gdje su se okupljali umjetnici, pisci, intelektualci i glazbenici.

Stolice okružuju olimpijske krugove ugravirane na tlu i referiraju se na neke od različitih regija svijeta koje sudjeluju u igrama. Tu je zapadnoafrička stolica, ručno izrezbarena dječja stolica iz Srednje Amerike, francuska stolica za mužnju, kineska keramička vrtna stolica, europska stolica od savijenog drveta i starogrčko sjedalo curule.

"Za razliku od tradicionalnog spomenika pored kojeg prolazite ili u kojeg gledate, ovo je prostor gdje ljudi mogu doći i sjesti i nadamo se da on predstavlja ljudskost i dostojanstvo", rekla je Saar.

Salon je najnovija narudžba iz programa Olympic Art Visions, pokrenutog 2016. Zamišljen je kao simboličan prijenos olimpijske baklje iz Grada svjetlosti u Los Angeles, domaćina igara 2028. i grada iz kojeg dolazi Alison Saar.

"Duboko sam počašćena što sam odabrana za izradu olimpijske skulpture", rekla je Saar u izjavi te dodala kako se nada da će ovo njezino umjetničko djelo, dar ljudima i gradu Parizu, postati mjesto okupljanja.

"Vaša umjetnost poziv je da sjednemo - i razmislimo o ljepoti različitosti čovječanstva", rekao je obraćajući se umjetnici predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach na inauguraciji rada. "Svako sjedalo u ovoj kolekciji predstavlja različite kulture, tradicije i povijesti. Salon je poziv na dijalog, za razmjenu, za okupljanje, za dijeljenje. Na taj su način ove skulpture prekrasna ilustracija onoga što se događa na Olimpijskim igrama."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 10:54