‘I LOVE ŠPUD‘

Mnoštvo građana formiralo je oblik srca u centru Zagreba. Pogledajte fascinantne fotografije

 Damjan Tadic/Cropix
Milenijsku fotografiju snimao je Šime Strikoman, a na njoj su zajedno bivši i sadašnji učenici škole, mnogi poznati umjetnici

Mnoštvo učenika, bivših i sadašnjih, okupilo se ispred Škole za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, gdje je Šime Stikoman snimao Milenijsku fotografiju. Kako nam je rekao, neposredno prije snimanja, fotografiju je snimio volonterski. Iako nije išao u ovu školu, mnogi njegovi kolege s Akademije jesu.

Fotografija se zove "I LOVE ŠPUD", a uoči snimanja su objasnili detalje ovog pothvata: - Suočeni s brojnim novim izazovima i dislociranom nastavom, profesori i učenici ŠPUD-a pozivaju vas da zajedno ispratite zadnje trenutke 140. godine škole i dočekate zajedno njen 141. rođendan ispred same zgrade škole. Snimanje milenijske fotografije kruna je raznih proslava 140. rođendana škole, koje su se odvijale kroz zadnje tri godine. Natpis "I LOVE ŠPUD" koji će oblikovati tijelima pratit će formu znaka "I LOVE NY" poznatog američkog dizajnera Miltona Glasera, koji je za života podržao inicijativu Škole i bivših učenika da kreiraju stranicu na društvenim mrežama pod istim nazivom. "Milenijska fotografija je događaj, okupljanje ljudi koji pripadaju nekoj temi i međusobno se druže, a sama fotografija je dokument, uspomena na taj susret ili događaj. Tako je bilo na prvoj Milenijskoj i nastavilo se sve do danas - kaže fotograf Šime Strikoman.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb je najstarija likovna umjetnička škola u Hrvatskoj. Osnovana je za potrebe obnove Zagreba nakon katastrofalnog potresa koji je zadesio grad 1880. godine.

Kraljevska muška obrtna škola, kako je prvobitno nosila naziv, bila je i nasušna potreba ponajprije zbog obnove zagrebačke katedrale, koja se urušila u potresu i zahtijevala je temeljitu obnovu i opremanje. Inicijativa za osnivanje škole proistekla je iz Društva umjetnosti i Izidora Kršnjavog, prvog profesora povijesti umjetnosti na zagrebačkom Sveučilištu i kustosa Strossmayerove galerije koji je zajedno s Hermanom Bolléom, graditeljem i voditeljem obnove zagrebačke katedrale napravio program škole i bio njen dugogodišnji ravnatelj.

Naime, u čitavoj Hrvatskoj tada nije postojao dovoljan broj kvalificiranih majstora koji bi mogli krenuti u tako opsežan posao obnove katedrale i grada, pa su se nastavnici i prvi polaznici Obrtne škole od samog početka uključili u sve procese i faze obnove.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:32