Petra Slobodnjak

Mlada fotografkinja stigla je u kvart u kojemu nikog nije poznavala, i malo po malo povezala je susjede...

Petra Slobodnjak

 Petra Slobodnjak/
Kombinacijom fotografije i autorskog teksta, kako je i obrazložio žiri, uz dozu humora i topline, nižu se priče o susjedima i susjedstvu...

Ivan Kožarić imao je veliku karizmu tijekom života, ta se umjetnička karizma nastavila i nakon smrti, pa se otkako je preminuo, može nabrojati barem desetak projekata koje se oslanjaju na njegov rad ili pozivaju njegovo ime. Među najvažnijima je novouspostavljena nagrada za mlade umjetnike "Ivan Kožarić", koju dodjeljuje Muzej suvremene umjetnosti. Prošle godine je prvu nagradu dobio Luka Kedžo, a među nagrađenima je bila i Lana Stojićević, iznimno zanimljiva umjetnica, u čijem sam radu vidjela i direktnu poveznicu s Kozarićem.

Sada je prvu nagradu dobila Petra Slobodnjak. zapazila sam rad ove umjetnice dok je snimala ciklus "Rasprodaja", odbačeni namještaj u pejzažu koji je bio pokazan i na Salonu mladih, a kojim se bavila problemom krupnogbotpada pitanjem koje mnogi postavljamo onima koji tako otpad odbacuju mislite li da ste ga zbrinuli ako je daleko od pogleda vjerujete li uistinu u to. Odlučila je fotografirati tzv. krupni otpad kojeg čini mahom kućni namještaj – komode, stolice, fotelje, stolovi, ormari… koje njihovi vlasnici nizu znali, nisu mogli ili pak nisu htjeli na primjereni način zbrinuti.

image

Petra Slobodnjak

Petra Slobodnjak/

Nagrađena je za rad "Planinska 7" koji je svojedobno bio pokazan i u Galeriji Događanja. Riječ je o ciklusu na kojem je dulje vrijeme radila, po selidbi u Zagreb, snimala je kvart u koji je doselila, svoje susjede.

Rad se sastoji od 27 fotografija i 10 autorskih tekstova koji obuhvaćaju i bilježe period u životu autorice, točnije deset godina života u zgradi zagrebačkog kvarta Peščenica, na adresi navedenoj u naslovu rada. Fotografijama, koje su mnogo više nego samo dokumentarne, autorica hvata trenutke života jedne zajednice nastale unutar te građevine. Kako je i sama jednom objasnila, stigla je u ovaj kvart, željela je upoznati ljude, i malo po malo susjedstvo se povezalo. Kombinacijom fotografije i autorskog teksta, kako je i obrazložio žiri, uz dozu humora i topline, nižu se priče o susjedima i susjedstvu, jednoj možda već zastarjeloj formi zajedničkog življenja, koje, zahvaljujući dugom periodu snimanja, prenose poruku zajedništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:53