KRALJICA POPA NA UDARU KRITIKA

Meksikanci bijesni na slavnu pjevačicu nakon što se slikala u odjeći slikarice Fride Kahlo: ‘Kako se samo osuđuje?‘ Muzej: ‘Pa ona uopće nije niti bila ovdje‘

Madonnina fotografija na Instagramu u odjeći Fride Kahlo

 B4859/avalon/profimedia/B4859/avalon/profimedia
Madonna je kolekcionarka djela meksičke umjetnice. U njezinoj se zbirci nalazi slika "Moje rođenje", na kojoj je Kahlo prikazala vlastiti pobačaj

Kraljica popa Madonna podigla je popriličnu prašinu ovih dana nakon što je na Instagramu objavila fotografije na kojima u odjeći umjetnice Fride Kahlo pozira u muzeju koji joj je posvećen tijekom svog nedavnog posjeta Meksiku, gdje je održala koncert.

"Prekrasan suvenir - posjet obiteljskoj kući moje vječne muze Fride Kahlo u Mexico Cityju", napisala je. "Za mene je bilo čarobno isprobavati njezinu odjeću i nakit, čitati njezine dnevnike i pisma te gledati fotografije koje nikad nisam vidjela."

Madonnine fotografije u odjeći Fride Kahlo izvale su brojne komentare oduševljenja, no bilo je i oštrih kritika.

"Možeš biti Madonna koliko želiš, ali isprobavati njezinu odjeću? Ja sam Meksikanka i uvjeravam vas da oni to nikad ne bi dopustili nekom Meksikancu. Ovdje u Meksiku skloni smo se diviti ljudima iz drugih zemalja. Znam, to je strašno, ali tako je", napisala je jedna pratiteljica i izazvala žustru raspravu.

Mnogi su muzeju zamjerili što je pjevačici dozvolio da isprobava odjevne predmete iz zbirke.

"Fridina odjeća i nakit, vau, to je meksičko nacionalno blago, pitam se koliko je platila onima koji vode muzej da dobije taj posebni tretman", "Volim Madonnu, ali više volim Fridu Kahlo, po mom mišljenju je travestija dopustiti joj to, ali pretpostavljam da se novcem može kupiti sve što poželite. Sramota."

Ubrzo su se oglasili i iz institucije koja se brine za ostavštinu jedne od najvećih meksičkih umjetnica.

image

Frida Kahlo

Rogan Production - Bbc - Album/album/profimedia/Rogan Production - Bbc - Album/album/profimedia

La Casa Azul ili Plava kuća, muzej u Mexico Cityju koji je posvećen životu i djelu Fride Kahlo, demantirala je, naime, da pjevačica nosi odjeću iz njihove kolekcije putem X-a. Da stvar bude gore, Madonna, tvrde, uopće nije posjetila njihov muzej smješten u kući u kojoj se Kahlo rodila, gdje je odrasla i potom živjela sa svojim suprugom Diegom Riverom niz godina i gdje je kasnije umrla. Rivera je 1957. kuću sa svim namještajem i predmetima donirao da bi ga pretvorio u muzej u Fridinu čast.

"Važno je pojasniti da, suprotno onome što je spomenuto na društvenim mrežama, Madonna, zbog prenatrpanog rasporeda, nije mogla posjetiti La Casu Azul tijekom svog nedavnog posjeta Meksiku. Međutim, njezina obitelj i osoblje imali su priliku uživati u muzeju", stoji u priopćenju.

"Zbirka Fridine odjeće i nakita koju čuvamo podliježe strogim mjerama čuvanja i namijenjena je izlaganju u muzeju, a ne posudbama za osobnu upotrebu", dodali su te zaključili:

"Duboko divljenje pjevačice prema Fridi naglašava stalnu relevantnost umjetnice i također naglašava da njezin utjecaj nadilazi kulture i granice, nadahnjujući globalne obožavatelje."

Ipak, prema pisanju Billboarda, čini se da je Madonna privatno posjetila kuću Fride Kahlo, no ne u danima kada je održala koncert, nego ranije, sredinom travnja. U svom priopćenju iz La Case Azul nisu precizirali jesu li dotični predmeti pjevačici možda posuđeni tijekom tog posjeta.

image

La Casa Azul

Alfredo Estrella/afp/profimedia/Alfredo Estrella/afp/profimedia

Madonna je inače i kolekcionarka djela Fride Kahlo. U njezinoj se kolekciji među ostalima nalazi i slika "Moje rođenje" iz 1932., koja predstavlja prekretnicu u karijeri umjetnice, kada je počela koristiti vlastito tijelo i iskustvo kao temu, često na šokantan način.

U svom dnevniku Kahlo je zapisala da ta slika prikazuje kako rađa samu sebe.

Na njoj je, naime, naslikala svoju glavu, koja je zastrašujuće velika, kako izlazi iz majčine utrobe. Pod majčinim tijelom nalazi se pak lokva krvi, što bi mogla pak biti aluzija na pobačaj koji je imala.

U intervjuu za Vanity Fair Madonna je rekla da se tom slikom koristila kako bi vidjela tko joj je prijatelj, a tko nije. "Ako se nekome ne sviđa ova slika", rekla je Madonna, "onda znam da mi ne može biti prijatelj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 02:23