Slavna umjetnica pokrenula novi biznis

Marina Abramović: "Ova mi je metoda promijenila život. Želim je podijeliti za svijetom"

 Justin Ng/Avalon/Profimedia/Justin Ng/avalon/profimedia
Preko web stranice "Metoda za dugovječnost" kraljica perfomansa nudi energetske, imunološke i antialergijske kapi te losion za lice

Nakon uspjeha koji je imala sa svojom zadnjom izložbom u Londonu, u Kraljevskoj akademiji, prva je žena koja je tamo samostalno izlagala u povijesti te institucije, sedamdesetsedmogodišnja Marina Abramović ima novi projekt koji ovaj put nema veze s umjetnošću. Ovaj je mjesec, naime, pokrenula web stranicu posvećenu zdravom životu - "The Marina Abramović Longevity Method" - preko koje nudi prirodne lijekove – energetske, imunološke i antialergijske kapi te losion za lice. Trenutno traju predbilježbe za kapi po cijeni od 99 funti dok je za losion potrebno izdvojiti 199 funti. Kraljica performansa na putu je kako se čini da postane i kraljica wellnessa.

A za taj njezin projekt zaslužna je dr. Nonna Brenner liječnica porijeklom iz Kazakhstana koja u austrijskim Alpama nedaleko Salzburga ima centar za zdravlje, u sklopu svoje kuće, chaleta iz 18. stoljeća, s pogledom na jezero Fuschl.

Upravo doktorica Brenne,r koju Abramović smatra svojom mentoricom, stoji iza recepata za proizvode koji su u ponudi njezine "Metode dugovječnosti". Dolaze inače od jednog tibetanskog redovnika, a proizvedeni su u Švicarskoj. Ambalažu, na kojoj se nalaze otisci prstiju njih dvije, dizajnirala je pak umjetnica. "Ne tvrdim da sam izumila ove proizvode," rekla je Marina Abramović u razgovoru za Financial Times, "ali tvrdim da su mi promijenili život i stoga sam duboko strastvena u želji da ih podijelim sa svijetom."

U istom je intervjuu otkrila kako joj je dr. Brenner pomogla u liječenju lajmske bolesti od koje je obolila 2017. godine dok je boravila u svojoj kući nedaleko New Yorka.

"Bila sam tako bolesna, energija mi je bila potpuno potrošena, bila sam u svim mogućim bolnicama u gradu, dobila sam antibiotike, ali ništa nije pomoglo. Konačno sam došla do Nonne. Stavila je na mene pijavice. Ne možete vjerovati kakav je otrov izašao iz mene", ispričala je Marina Abramović.

"Ne pretjerujem, ali kada imate lajmsku bolest morate donijeti odluku: imate li energiju oprati zube ili skuhati šalicu čaja? Kad mi je Nonna stavila pijavice, koje nikad prije nisam vidjela da se koriste, iz mog je trbuha izašao crni žele". Izliječila se, kako je rekla, zahvaljujući kombinaciji kapi koje je uzimala i energetskih tretmana u centru dr. Brenner koji je kako je opisala prava bolnica a ne poput nekih wellness klinika gdje su je prije slali i govorili joj da žvače komad tvrdog kruha i pije jogurt.

Od tada, kako je otkrila, redovito dolazi kod dr. Brenner, čak nekoliko puta godišnje.

Abramović je u razgovoru za FT podijelila i neke svoje životne mudrosti vezane za dugovječnost. "Ako se ne osjećate dobro, važno je smijati se" ili "Morate puno gledati Chrisa Rocka." Također smatra da je važno da žene imaju što više seksa kada uđu u menopauzu.

"Moja je baka živjela do svoje 103. godine. I ja namjeravam isto", poručila je slavna umjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:53