Umjetnički self-help

Marina Abramović osmislila je 30 karata koje će ljudima pomoći da promijene život

Marina Abramović

 Nancy Kaszerman/Zuma Press/Profimedia
‘Uvijek moraš početi sa šalom, rekao mi je Dalaj Lama‘ objasnila je slavna kraljica performansa

Marina Abramović, svjetski slavna kraljica performancea, ovih dana izlazi s novim, komercijalnim projektom, namijenjenim široj publici, a kojim želi podučiti svoje obožavatelje umjetnosti izdržljivosti, koncentracije, samokontrole i snage volje, kroz seriju uputa namijenjenih "ponovnom pokretanju vašeg života".

image

karte Marine Abramović

Riječ je o Metodi Marina Abramović, koja se sastoji od seta od 30 karata i od kojih svaka ima drugačiji zadatak. "Hodajte unatrag s ogledalom" jedan je, primjerice, od njih ili, pak, "Otvori i zatvori vrata", što se čini na prvu jednostavnim zadatkom, sve dok ne pročitate upute koje govore da to radite neprekidno jedan do tri sata. Proizvedene u suradnji sa spisateljicom i urednicom Katyom Tylevich, svaka karta prikazuje neki od trenutaka iz njezine karijere koji je podijeljen na radnje koje svatko može ponoviti, a mnogi zadaci na kartama vezani su uz prijašnje radove te umjetnice. Recimo, uputa koja glasi "Izbroji svako zrno riže i leće", inspirirana je njezinim radom "Counting the Rice" iz 2014. "Ulaskom u to poglavlje poduzimate korake prema vlastitoj psihičkoj i fizičkoj kondiciji", rekla je Abramović u priopćenju. "Svaka vježba koju završite jedan je takav korak, ali poglavlje traje cijeli život. Ja sam napravila svoju vlastitu simbiozu na temelju osobnog iskustva. Sad je tvoj red."

Predstavljajući svoju metodu u intervjuu za The Guardian, umjetnica je istaknula kako u njoj postoji i stanoviti element zabave, što može zahvaliti Dalaj Lami, kojeg je prvi put upoznala ranih 80-ih. "Uvijek se sjećam što mi je rekao. Uvijek moraš početi sa šalom. Nasmij ljude da ti otvore svoje srce, a onda im nakon toga kaži strašne istine, jer su spremni".

Ove su karte, kako nadalje objašnjava Marina Abramović, zabavne, "ali u isto vrijeme, ako ih zaista odradite kako treba, zapravo dobivate vrlo duboko iskustvo. Ulazite u dva različita stanja svijesti". Na pitanje zašto je sada odlučila svoju umjetničku praksu napraviti pristupačnom za širu javnost i radi li to kako bi kapitalizirala svoju slavu, umjetnica odgovara kako misli da se neće obogatiti prodajom karata. "Ja sam tako zanimljiv primjer tržišta umjetnina. Imam toliko štovatelja i brojnu publiku, a svejedno su mi cijene znatno ispod umjetnika koji rade slike". Osvrnula se i na neke nove trenove, poput NFT-ova. "Ne volim biti neki staromodni umjetnik koji kritizira sve novo, ali s ovim medijem nisam vidjela nijednu dobru ideju, samo da svi govore o tome koliko novca možeš zaraditi. Nikad nisam radila umjetnost za novac", zaključila je. Karte Marine Abramović izlaze 17. veljače po cijeni od 16.99 američkih dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:44