Klovićevi dvori

Mačka te pas roboti, konobarica Lea, Dean koji priča viceve, Doc koji piše recepte te primjerci iz Terminatora i Iron Mana...

 Damjan Tadic/Cropix
Ekološki robot Ecobots koristi ćelije pune bakterija od trulih jabuka i mrtvih muha za stvaranje struje, i također se može pogledati na izložbi u Zagrebu

" Svrbi me. Baš lijepo", odgovori maca pošto smo je poškakljali po ušima te nastavi lagano svojim putem, dok se samo nekoliko metara dalje čuje žustro i energično kretanje psa Koka.

Otkad to mačke mogu pričati, pitate se? Ovo nije, vrijeme je da vam otkrijem, obična kvartovska maca. To je BellaBot, mačka-robot koja vas može poslužiti; donijeti vam jelo ili piće, a Koko je prvi bionički društveni robot, psić-robot koji vas može pratiti dok trčite ili se igrati s vama. Zajedno, uz mnoge druge raznorodne robote, čine izložbu "Word Of Robots", koja od 15. rujna do 30. prosinca gostuje u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

"Ova će vam izložba dati uvid u budućnost", napominje Sanja Ajdinovski iz organizacije izložbe o razvoju robotike.

Izložba u organizaciji Outboxa, koja nam dolazi iz Budimpešte, ukratko će posjetitelje upoznati s kronološkom evolucijom robotike (vremenski zid i trominutni film daju pregled važnih godina u povijesti ove tehnološke grane od 14. stoljeća do danas) te predstaviti robote različitih namjena; od onih servisnih poput "konobara", sveprisutnih industrijskih robota do robota iz pop kulture, primjerice holivudskih filmova.

Posjetitelje će dočekati "konobarica" Lea, jedan od najpopularnijih servisnih robota u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. I dok bi vam Lea mogla iz kuhinje donijeti hranu, robot Ben je dizajniran za dezinfekciju većih prostora. Maxine je uslužni robot koji se uglavnom koristi na događanjima poput predstava te izložbi, ali i u sklopu kasina i hotelskih recepcija. Dean je operater dizala koji, primjerice, kada dobije podatke o željenoj destinaciji ili stanaru, zaustavi dizalo na odgovarajućem katu i daje upute, a tijekom ‘putovanja‘ priča i viceve. Eva je, s druge strane, namijenjena za rad u zračnoj luci, gdje raspolaže informacijama o letovima. Od velike koristi je i Doc, informacijski robot kojeg se može susresti u kineskim bolnicama. Koristan je, među ostalim, za pohranjivanje povijesti bolesti pacijenata, prepoznaje lica, a može biti i od pomoći pri pisanju recepata.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Malenim posjetiteljima, ali i onim odraslima, osim gaming rooma, veselje bi mogao donijeti pogled na neke od kultnih ‘filmskih zvijezda‘ poput Terminatora, Iron Mana ili pak Dr. Rosenberga iz filma "Men in Black". S uma ne treba smetnuti niti poznatog Transformera "Bumblebeeja".

Uz robotske igračke, Transformere, životinje robote i druge inovacije robotike izložena je i biomimetička robotska ruka koja je razvijena u Njemačkoj i oponaša ljudsku anatomiju.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Robot ne smije ozlijediti čovjeka ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovjeka ozlijedi. Robot mora slijediti čovjekove naredbe, osim ako su one u suprotnosti s Prvim zakonom. Robot mora štititi samoga sebe, osim ako je to u suprotnosti s Prvim i Drugim zakonom. Tri su to osnovna zakona robotike prema američkom piscu znanstvene-fantastike Isaacu Asimovu. Jeste li to znali?

Jeste li znali i da ekološki robot Ecobots koristi ćelije pune bakterija od trulih jabuka i mrtvih muha za stvaranje struje, da je službeni naziv ‘ženskih‘ robota Gynoid, a da se pojam Android odnosi samo na ‘muške‘ robote ili da je prvi bordel s robotima otvoren u Barceloni? Možda vas intrigira tko je prvi smrtno stradao od robotske ruke, kako se zvao i kada je izumljen prvi humanoidni robot te gdje je brak između robota legalan. Informacije su to koje građani mogu pročitati dok razgledavaju zabavne te interaktivne sadržaje i osvještavaju široku upotrebu robota u raznim djelatnostima i aspektima života.

Izložba "Svijet robota", koja je u Zagreb došla u sklopu svoje europske turneje, baca svjetlo na dosadašnji razvoj robotike te daje naslutiti njenu sve širu primjenu u vremenu velike tehnološke inovativnosti. Ukazuje na ulogu robota u čovjekovoj svakodnevici te mjesto robotike u proizvodnji i na tržištu rada. Koje su njene svijetle, a koje tamne strane, pitanje je koje postaje sve relevantnije u suvremenome društvu.

image
Damjan Tadic/Cropix

Ulaznice za ovu izložbu prodaju se u terminima svakih 30 minuta kako bi uz vođenu turu iskustvo izložbe bilo potpuno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:37