ORLA BIRD

Ljepše tarot karte nećete vidjeti, iz njih će vam čitati pred Kinom SC-a: ‘Danima proučavam simboliku, prije nego što ih nacrtam‘

Orla Bird

 /Privatni Arhiv
Festival Artistico traje od 21. do 23. prosinca u Kinu SC. Ova će umjetnica imati izložbu Avisomnia, popraćenu čitanjem tarot karata. Čita ih tarot majstorica Space Tiger

Ime joj je Dora Stipaničić, no mnogi je znaju kao umjetnicu, prije svega, ilustratoricu, Orlu Bird, autoricu tarot špila "Avisomnia", čiji naziv pripovijeda priču o njenim ilustratorskim počecima. Glavna inspiracija za početak ozbiljnijeg bavljenja ilustracijom bili su, naime, "neobični i jako vividni snovi" koje je u to vrijeme sanjala.

"Ime Avisomnia (lat. avis somnia) svojevrsni je hommage tom fenomenu koji me gurnuo u dobrom smjeru. Ptice za mene simboliziraju slobodu i kreativnost", otkriva Orla Bird, čiji je pseudonim nastao i prije no što se posvetila ilustraciji.

"Roditelji su mi dali ime Orla, no kasnije su se predomislili i promijenili ga u Dora, a neki me prijatelji zovu Ptica ili Bird", objašnjava umjetnica najavljujući svoje sudjelovanje na nadolazećem festivalu Artistico koji od 2018. u Rovinju okuplja nekonvencionalnu umjetničku produkciju.

Ovog prosinca po prvi se put održava u Zagrebu, a njegovu ponudu te svoj doprinos predstojećem Festivalu predstavlja nam sama ilustratorica:

"Uz najveći do sada art market gdje ćete moći kupiti Božićne poklone u zadnji čas, posjetitelje očekuju umjetničke izložbe te kreativne radionice za djecu i odrasle. Ulaz je slobodan. Mislim da je Zagrebu za vrijeme Adventa falio jedan takav veći festival u centru grada i jedva čekam vidjeti kakva će biti atmosfera. Na art marketu izlažem nakit od mesinga, cijanotipije (tamno plave grafike nastale pomoću fotosenzibilne tekućine i UV svjetla) i tarot špil. U ponudi također imam i pojedinačne tarot karte. Stol dijelim s prijateljicom Ninom s kojom sam dijelila školsku klupu. Nina pod brandom @feather.nin izlaže majice s izvezenim percima te ručno oslikane ukrase za dom. U izložbenom dijelu festivala organizirana je umjetnička izložba Avisomnia, koja će biti popraćena čitanjem tarota. Karte neću čitati ja, nego tarot majstorica Space Tiger 9 (@spacetigertarot9)".

image

Orla Bird

/Privatni Arhiv
image

Orla Bird

/Privatni Arhiv

Iako se ne bavi profesionalnim čitanjima, Orla Bird često ih čita sama sebi, a njen interes za tarot karte nije samo estetske prirode. "Radi se o jednom vrlo kompleksnom sustavu koji je jako interesantan za proučavanje i izmišljanje vlastitih varijacija unutar zadanog okvira", komentira svoje zanimanje za jednu od najpoznatijih divinacijskih metoda.

No, kako se odlučila za osmišljavanje vlastitih tarot karata?

"Kada imate potpunu slobodu stvaranja, ta sloboda može biti ograničavajuća. Tarot je sistem od 78 kompleksnih vizuala unutar kojeg svaka karta nosi točno određenu simboliku, no svi zajedno moraju funkcionirati kao koherentna cjelina. Svidjela mi se ideja o radu na projektu gdje imate određena ‘pravila igre‘ unutar kojih možete izraziti vlastitu kreativnost. Iako je karata uvijek 78 i značenja su zadata, svaki umjetnik koji osmisli ilustracije za tarot karte ima pritom i veliku umjetničku slobodu, a rezultat su vrlo raznorodne ilustracije", kaže.

Kod takvih je ilustracija privlače simetrija i preciznost, a poželjna je i doza bizarnosti. Presudne su pak kombinacije boja. Ako joj se ne svide, cijeli će je špil odbiti, naglašava. Kao primjere špilova koji su je, s druge strane, privukli, navodi "The Antique Anatomy", tarot autorice Claire Goodchild, "Tarot by Caro" te "već kultni" "Aquarian Tarot" Davida Palladinija.

Ipak, priznaje, na tarot špil s kojim potpuno rezonira još nije naišla i to je jedan od razloga zašto je odlučila osmisliti svoj vlastiti.

image

Orla Bird

/Privatni Arhiv

Proces stvaranja

"Za svaki novi špil napravim si handmade bilježnicu. U njoj prvo radim generalne skice i postavljam glavnu ideju cijelog špila, a nakon toga razrađujem svaku kartu posebno, pazeći da je upečatljiva, no da se istovremeno slaže s prevladavajućim stilom. Često danima proučavam i osmišljavam simboliku svake karte. Ponekad jednostavno nemam inspiracije pa se projektu vraćam za nekoliko dana. Kad su skice gotove, ručno crtam kartu po kartu, u veličini dvostruko većoj nego što će biti u finalnoj verziji kako bih mogla dobro nacrtati sve detalje. Neke ilustracije uspiju iz prve, a neke moram ponavljati i po 5 puta. Obično mi treba oko 2 sata za jednu ilustraciju. Nakon toga ih skeniram u visokoj rezoluciji, dodajem boje, teksture i tekst te ih pripremam za tisak. Uz svaki špil dolazi i knjižica s objašnjenjima te kutija. U međuvremenu dijelim vizuale na društvenim mrežama svakih par dana kako bih napredak podijelila sa svojim pratiteljima. Za prvi tarot špil trebale su mi 2 godine rada, a drugi će vjerojatno biti gotov u godinu i pol. Paralelno imam razne projekte za klijente, inače bih vjerojatno bila brža", detaljno razlaže proces stvaranja vlastita špila, osmišljavanja ilustriranih simbola koji prenose poruku svake pojedine karte Orla Bird, koja se zasad, osim "Avisomnia" tarotom, može pohvaliti ilustracijama za špil i knjigom "Cosmic Cards" koje je radila za britansku izdavačku kuću Hardie Grant te gotovo dovršenim drugim vlastitim tarot špilom "Rosa Obscura".

image

Orla Bird

/Privatni Arhiv
image

Orla Bird

/Privatni Arhiv

U planu su i još jedan tarot te oracle špil karata. Inspiraciju za taj projekt već je pronašla, no detaljno osmišljeni koncept još nema. Sa sljedećim projektom tog tipa neće krenuti skoro, uvjerena je, jer na špilu "Rosa Obscura" radi već godinu dana i trajanje tog projekta poprilično ju je iscrpilo.

"Mislim da će mi oracle deck biti još veći izazov jer morate sami smisliti sistem po kojem karte funkcioniraju i nadati se da će taj sistem rezonirati s korisnicima vašeg špila", mišljenja je Orla Bird.

Osim dovršavanja spomenutoga tarot špila "Rosa Obscura", trenutno je zaokupljaju rad na dva projekta za klijente (logo dizajn i dizajn uzorka za tkaninu) te dovršavanje tapiserije za festival Artistico, koja će biti dio tarot izložbe. Za sljedeću godinu najavljuje jedan veći projekt koji joj je već dugo u planu. Riječ je o dnevnicima i planerima s njenim dizajnom i ilustracijama. Kako i sama koristi različite bilježnice za planiranje, praćenje svojih mentalnih stanja, skiciranje i za razne druge svrhe, htjela bi svoje načine i sisteme podijeliti s drugim ljudima. Razvoj tog projekta može se pratiti na Instagram profilu @orla_bird_notes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:41