OŠTEĆENA U POTRESU

Kupola teška 6 tona napokon je vraćena na toranj crkve na Cvjetnom! Sve su pratili građani, evo kako je to izgledalo

 Vanesa Pandzic/Cropix
Nakon potresa se kupola na Cvjetnom trgu nagnula za sedam pa za 14 centimetara jer su popucale nosive konstrukcije

"Kupolu na crkvu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu u Zagrebu podigli smo s tla na toranj. Započeli smo pripreme u 7 ujutro, no postupak je dugo trajao jer je trebalo skloniti sve sa tog dijela Trga, a samu kupolu najprije vezati paukom, što je poprilično komplicirano, te ju 150-tonskom dizalicom premjestiti na drugi položaj sa mjesta gdje smo na njoj radili godinu dana. Potom smo razgradili pauka te premjestiti dizalicu u položaj sa koga može kupolu dići na Toranj, kvalitetno vezali pauka za nosače kupole te ju, podigli na njen položaj na Tornju" rekao nam je Radivoje Jovičić, restaurator.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Naime, restauratorska grupa poduzeća Kipar JOVIČIĆ d.o.o. podigla je teškom dizalicom kupolu na Toranj Preobraženske crkve na Preradovićevom trgu u centru Zagreba. Raskošno je to djelo u bakru i pozlati, izvorno autorizirano od Hermanna Bollea, autora među ostalim Arkada na Mirogoju, te zagrebačke katedrale. Repliku autorizira Radivoje Jovičić. Kupola napravljena krajem 19.st. prvi puta je bila pred očima građana. Kako je nastavio Jovičić: "Za pretpostaviti je da neće biti sljedećih stotinu godina". Pozlatili su, na toj kupoli, i devet križeva. Kupola je, inače, teška šest tona.

Jovičić je, dalje, rekao da izvodi četiri kupole od čega jedna je standardna (Remete) a tri su visoko zahtjevne: Preobraženska (Cvjetni trg), i dvije na Bazilici Palmotićeva: "Dvije barokne kupole na Palmotićevoj se rade i sada su na oko 70 posto dovršene. Sve je i dugo trajalo zbog tehnoloških problema, jer moderni bakar je krući i sklon je da popuca pri iskucavanju kompliciranih baroknih figura, a ima ih 24 tipa po 16 istovjetnih, dakle preko 400 figura u bakru".

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Nakon potresa se kupola na Cvjetnom trgu nagnula za sedam pa za 14 centimetara jer su popucale nosive konstrukcije. Tada nam je Jovičić, podsjetimo, rekao: Skinuli smo je odmah poslije Nove godine praćeni mnoštvom građana i pred televizijskim kamerama, uz dosta dogodovština. Prisustvo medija izaziva i dodatne nespretnosti majstora u tom kritičnom momentu. Ispostavilo se da je konstrukcija bila u lošem stanju, a u dijelu nasjeda i istrulila. Kupola je bila i više opasna za prolaznike nego se to moglo doživjeti jer je bila nagnuta prema jugoistoku, dakle baš prema brončanom spomeniku Petra Preradovića".

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image

Dizanje kupole

Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:12