ULUPUH

Kritičari, glumci, umjetnici, pjevači... 100 autora koje je snimio Robert Gojević

Robert Gojević (detalj fotokolaža)
 Robert Gojević (
Protagonisti izložbe iLICA snimani su na način kako se to činilo u 19. stoljeću

Robert Gojević svestrani je čovjek, umjetnik, kolekcionar starih fotografija, i prije svega sjajan fotograf, poprilično specifičnog pristupa prema ovom mediju. Živi u Dubravi, gdje ima i svoj atelijer. Velik je zaljubljenik u svoj posao i to se vidi u njegovu opusu. U široj se javnosti o ovom autoru ponajviše pisalo kad je prije četiri godine imao izložbu u Muzeju grada Zagreba, koja je pratila fotografije pisaca koji su na ovim prostorima živjeli u 19. stoljeću, a koje je snimao Franjo Pommer.

Gojević je, po uzoru na Pommera, snimio petnaest portreta suvremenih hrvatskih pisaca specifičnom tehnikom: mokrim kolodijskim postupkom te ih umnožio kao otiske na slanom papiru. Drugim riječima, reinterpretirao je fotografski postupak za koji se pretpostavlja da je korišten za fotografiranje Pommerovih "narodnih spisateljah".

Na izložbi koja se u srijedu u 19 sati otvara u ULUPUH-u naći će se sto odabranih studijskih portreta protagonista iz svijeta medija, kulture i umjetnosti koje je Gojević u svom zagrebačkom atelijeru ugostio i snimio tijekom desetak godina, spomenutim povijesnim procesom mokrog kolodija na staklu. Protagonisti koje snima njegov su osobni odabir, snima ljude koji su mu bliski, čiji mu opusi predstavljaju nešto. Naći će se na njegovim snimkama ljudi iz svijeta kazališta, baleta, filma, televizije i medija, glazbe, mode i grafičkog dizajna, suvremene umjetnosti; pisci i pjesnici, kustosi i kritičari, slikari i ilustratori, fotografi…

Da nabrojimo samo neke, na fotografijama su Mirko Ilić, Radojka Šverko, Dunja Vejzović, Pero Kvrgić, Miro Gavran, Rade Šerbedžija i mnogi drugi. Snima ih na način na koji se snimalo u 19. stoljeća. Kustosica je ove izložbe, vrijedne svake preporuke, Draženka Jalšić Ernečić. Izložbu možete pogledati do 29. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:20