ZBIRKA ELIZABETE II.

Kraljičina kolekcija: najveća svjetska riznica umjetnina

Prvi put u povijesti objavljeno je da kolekcija sadrži 7564 slike, a najavljena je i opsežna studija kojom će se javnosti predstaviti svako djelo

Buckinghamska palača, službena rezidencija kraljice Elizabete II., jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija Londona. S razlogom. Osim što omogućava pogled u svijet najpoznatije kraljevske obitelji na svijetu, mjesto je impozantne kolekcije umjetnina, od kojih je dio dostupan i posjetiteljima. Šetnja kroz državničke odaje, u kojima se održavaju službene ceremonije, pruža veličanstven displej povijesti umjetnosti s raskošnim slikama starih majstora koje su britanski monarsi skupljali kroz stoljeća. U palači se nalazi i Kraljičina galerija u kojoj se redovito izlažu djela iz kraljevske kolekcije. S obzirom na njihovu brojnost, materijala za izložbe nikada ne nedostaje.

Izuzetna vrijednost

Britanska kolekcija kraljevskih umjetnina jedna je od posljednjih u potpunosti očuvanih kraljevskih kolekcija na svijetu. Od 17. stoljeća do danas (rijetka ranija djela su sačuvana) sakupljena je golema riznica umjetnina. Iako je bilo poznato da je britanski monarh najveći privatni kolekcionar na svijetu, do sada se o opsegu njenih umjetnina samo nagađalo.

Prvi put u povijesti objavljeno je da kolekcija sadržava čak 7564 ulja na platnu. Podatak dolazi s početkom upravo najavljene opsežne studije u kraljevsku kolekciju kojom će se javnosti predstaviti svako umjetničko djelo bogate kolekcije. Svako će djelo biti pregledano, fotografirano i, zajedno s njegovim podacima, objavljeno na internetu. Dio slika, oko 750, pripada osobnoj kolekciji članova kraljevske obitelji, među kojima prednjači prijestolonasljednik, princ Charles. Procjenjuje se da samo tristotinjak slika iz kolekcije nema osobitu umjetničku vrijednost. Oko 6500 slika kraljice Elizabete II. koja je, uz kraljicu Viktoriju, s više od šest desetljeća vladavine najdugovječniji monarh u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva, od izuzetne je umjetničke vrijednosti i uključuje djela umjetnika kao što su Rembrandt, Titian i Van Dyck.

Milijunski projekt

Desmond Shawe-Taylor, koji je zadužen za nadzor kraljičinih slika, rekao je: “Kraljevska kolekcija sastoji se od sakupljenog blaga britanske monarhije, pažljivo odabranih primjera divote i neočekivani je dokaz značajnih povijesnih događaja”.

Opsežan projekt mogao bi trajati i do deset godina budući da se planira detaljno ispitivanje svakog djela, njihovo čišćenje i potrebni popravci. Očekuje se da će stajati više milijuna funti. Do sada su sakupljena sredstva za prve tri godine, a nakon toga projekt bi mogao biti na teret fundaciji Royal Collections Trust koja ostvaruje zaradu prodajom ulaznica za izložbe.

Očekuje se da će studija biti puna iznenađenja. Naime, čak 1700 djela nalazi se u skladištu i poznata su tek rijetkim stručnjacima. Dio umjetnina nalazi se, pak, u 13 kraljevskih rezidencija, među kojima su i čuvene palače Windsor i Hampton Court Palace te kraljičin škotski ljetnikovac Balmoral. Dio umjetnina na posudbi su u galerijama i muzejima diljem svijeta. Samo neki od njih imaju u posjedu više umjetnina od same kraljice - britanski Tate sa 5300, pariški Louvre 9000, Museo Nacional del Prado u Madridu 7600 i ruski Hermitage 16.900.

Ljubitelji umjetnosti

Većina kraljičinih umjetnina datira iz vremena Charlesa I. koji je vladao od 1600. do 1649. i bio je strastveni sakupljač talijanskih slikara te pokrovitelj Van Dykea i drugih umjetnika. Nakon njegova smaknuća cijelokupna kolekcija je prodana, no veći dio je vraćen nakon povratka monarhije po smrti Olivera Crom-wella. Među monarsima koji su slijedili bilo je velikih ljubitelja umjetnina koji su znatno obogatili kraljevsku kolekciju, poput Georgea III. i kraljice Viktorije. Iako je danas vlasnik čitave kolekcije kraljica Elizabeta II., o njoj se brine fundacija Royal Collection Trust.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 02:50