PREDSJEDNIKOV SIN

Kako bi se spasio od droge i alkohola, počeo se baviti slikarstvom. Astronomske cijene mnoge su navele na sumnju...

Hunter Biden

 Kevin Dietsch/Getty Images Via Afp
Ovih se dana Hunteru Bidenu sudi zbog optužbi za nezakonito posjedovanje oružja

Otkad se posljednjih godina problematični sin američkog predsjednika našao pod povećalom javnosti, a trenutno mu se sudi zbog optužbi za nezakonito posjedovanje oružja, Hunter Biden nadao se kako sve to ipak neće naštetiti njegovoj karijeri velikog slikara.

Nakon što je prije tri godine objavljeno da se radovi ovog umjetnika početnika u jednoj njujorškoj galeriji prodaju za vrtoglavih pola milijuna dolara, mnogi su postavili pitanje tko su kupci i koje su njihove stvarne namjere. Što oni zapravo plaćaju kupnjom djela sina američkog predsjednika, žele li se na taj način dodvoriti Bidenovoj administraciji?

Izlet Huntera Bidena, nakon borbe s kokainom i alkoholom, u umjetničke vode ubrzo je postao slučaj o kojem su pisali svjetski mediji, da bi na koncu i Kongres pokrenuo istragu. A ona je pokazala da su se sporne slike prodavale za daleko manje svote.

image

Glumac Laurence Fox kao Hunter Biden u filmu "My Son Hunter"

Www.unreportedstorysociety.com/mega/the Mega Agency/profimedia/Www.unreportedstorysociety.com/mega/the Mega Agency/profimedia
image

Radovi Huntera Bidena

Janet Mayer/startraksphoto.com/instar Images/profimedia/Janet Mayer/startraksphoto.com/instar Images/profimedia
image

Hunter Biden na otvorenju svoje samostalne izložbe u galeriji Georges Bergès u New Yorku

Theimagedirect.com/the Image Direct/profimedia/Theimagedirect.com/the Image Direct/profimedia
image

Hunter Biden sa suprugom Melissom Cohen Biden

Jim Watson/Afp

Ako je vjerovati njegovu galeristu Georgesu Bergèsu, koji je svjedočio pred Kongresom u siječnju, najveća cijena koju je dobio za rad Huntera Bidena bila je "samo 85.000 dolara". Sve u svemu, galerija je prodala njegovih umjetnina u vrijednosti od oko 1,5 milijuna dolara, prema svjedočenju Bergèsa. Galerist je među ostalim rekao kongresnim istražiteljima da za njega taj posao nije bio unosan kako se nadao i da bi se Bidenova umjetnost prodavala skuplje da nije prtljage povezane s njegovim imenom.

"Da se preziva drukčije, bilo bi mu puno bolje", rekao je Berges. “Imam umjetnike za koje ne mislim da su tako dobri, a koji se prodaju po većim cijenama od njega. I tako je zapravo – žao mi je zbog njega na mnogo načina jer mislim da je veliki umjetnik”.

Prema pisanju The New York Timesa kada su se Bidenova umjetnička djela našla na tržištu, dužnosnici Bijele kuće objavili su da je uspostavljen sustav u kojem će se identitet kupaca držati u tajnosti od umjetnika kako bi se izbjegli potencijalni sukobi interesa. Iako su informacije o planu stigle iz Bijele kuće, dužnosnici su poslije pojasnili da to "nisu bili dogovori Bijele kuće", te da je provedba na galeriji.

Kako navode američki mediji, najveći kupac Bidenove umjetnosti bio je Kevin Morris, holivudski odvjetnik čiji su klijenti bili Matthew McConaughey i tvorci "South Parka". Na kongresnom svjedočenju opisao se kao prijatelj Huntera Bidena od 2019. Otkrio je tom prilikom da je potrošio 875.000 dolara na 11 slika svog prijatelja.

Morrisov odvjetnik rekao je pak da je potrošio više od 6,5 milijuna dolara kako bi pomogao Hunteru, uključujući plaćanje zaostalih poreza i rješavanje tužbe za očinstvo koju je pokrenula majka njegova četvrtog djeteta.

Morris je na svjedočenju napomenuo da nikada nije očekivao usluge od Bidenove administracije u zamjenu za kupnju tih umjetnina. Naprosto, izjavio je, kupio ih je jer su ga impresionirali: "Volim podržati umjetnike koji su na počecima karijere".

Galerist Bergès ipak nije odlučio obnoviti ugovor s Bidenom, priznao je na saslušanju, ali su, kako je rekao, ostali prijatelji. "Iz poslovne perspektive, to nije bila najbolja odluka za mene", zaključio je.

Sam Hunter Biden nije ostao dužan svojim kritičarima. Zamoljen od strane voditelja podcasta "Nota Bene" da odgovori onima koji ga optužuju da koristi umjetnost kako bi se obogatio rekao je: "Neka se j....! Da sam namjeravao kovati plan, to sigurno ne bi bilo slikanje. Mogao sam ostati u svom atelijeru i slikati za sebe — i na kraju to i radim — ali pomalo je uzbudljivo znati da postoji publika i da ta publika može imati vlastitu interpretaciju onoga što ta slika znači njih".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 10:55