MODA I STRIP

Jedini strip koji je nacrtao Yves Saint Laurent prvi put napustio Francusku i stigao u Zagreb

Yves Saint Laurent
 Paul Almasy/Akg/Profimedia
Izložba sa 130-ak eksponata otvara se 18. veljače u MUO, a neke od tabli Saint Laurentova stripa nikad još nisu bile izlagane

Bili smo mladi i poprilično smo se zabavljali. Nakon šest popodne, jedan od suradnika Christiana Diora, Jean-Pierre Frère, otišao bi se prerušiti. Jedne je večeri „zafrkao” hlače do koljena. Sjećam se da je nosio duge crne sokne. Pronašao je negdje i podsuknju od tila te kapu kakvu nose venecijanski gondolijeri. Bio je nizak, gotovo je uznemirujuće bilo njegovo ponašanje, tvrdoglavo, pomalo i lukavo”. Gledao sam ga, i rekao mu: „Ti si Lulu”. Bilo je to daleke 1956. godine... - Na temelju ove je anegdote nastao i prvi i jedni strip znamenitog modnog dizajnera Yvesa Saint Laurenta. Strip „La Vilaine Lulu” opisuje djevojčicu, ponekad i zlonamjernu, koja prkosi svim konvencijama, djevojčicu koja terorizira svoje učitelje, školske kolege, pa čak i prolaznike koje susretne po putu.

Bio je to buntovnički strip buduće zvijezde modnog dizajna, nastao u njegovoj mladosti. Jedanaest godina kasnije, spisateljica i prijateljica Yvesa Saint Laurenta, Françoise Sagan, ohrabrila ga je da objavi strip, kod poznatog francuskog nakladnika Éditions Tchou. Dotiskivan je tri puta, Parižani i ostali zaljubili su se u ovu prgavu djevojčicu. To je i strip koji ćemo uskoro, prvi put u Zagrebu, imati prilike vidjeti na velikoj izložbi „Moda i strip” koja se 21. siječnja otvara u Muzeju za umjetnost i obrt. Neke od tabli navedenog stripa, nisu bile uopće izlagane, do izložbe „Moda i strip”.

image
Strip Yvesa Saint Laurenta "La Vilaine Lulu" priča o djevojčici, ponekad i zlonamjernoj, koja prkosi svim konvencijama
Ranko Šuvar/Cropix

O izložbi i navedenom stripu govori nam i Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO: „Riječ je ujedno o jedinom stripu kojeg je napravio Yves Saint Laurent. Izložba koju smo ugostili se bavi temom koliko je u određenim segmentima strip utjecao na pop kulturu od šezdesetih godina pa do danas. Ima oko stotinu trideset eksponata, i nekoliko tematskih cjelina”.

Umjetnine su, naime, uz posebnu pratnju stigle prekjučer, a jučer su počeli raditi na postavu izložbe, na kojoj će publika moći vidjeti i haljine Christiana Diora, kao i najavljuje dalje Miroslav Gašparović, „nekoliko originalnih, rafiniranih crteža ovog dizajnera, ali i neka od najvažnijih ostvarenja na području stripa. Strip je u Francuskoj iznimno jak, njihova je tradicija važna na svjetskoj razini. A veza stripa i mode i inače je puno jača nego što se to misli, no unatoč toj povezanosti, riječ je o području koje je slabije istraženo”. Slično je o ovoj izložbi, kada se mogla pogledati u Francuskoj pisao i „The New York Times” Napisali su, među ostalim: „ove dvije grane umjetnosti imaju puno više toga zajedničkog nego što vi mislite”.

Thomas Schnabel, zamjenik direktora iz Francuskog kulturnog instituta, rekao nam je kako je izložba „prvi put izašla izvan Francuske, kako bismo obilježili sto godina naše suradnje, ali i jaku tradiciju stripa koje obje zemlje imaju. Nakon Zagreba, ići će i u druge europske gradove”.

Autori izložbe dolaze iz Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l'Image, iz Angoulemea, grada poznatog svim zaljubljenicima u strip. Povod je sto godina Francuskog instituta u Zagrebu, s kojim, reći nam Gašparović „mi kao muzej imamo sjajnu suradnju, i koji poput svojih kolega iz institucija koje su vezane uz pojedine zemlje, uspješno promoviraju umjetnost onih područja s kojih dolaze”. A povod je samoj izložbi, prvoj u svijetu koja je na ovaj način istražila povezanost dvije grane umjetnosti, bio upravo spomenuti strip modnog dizajnera. Izlažu, valja spomenuti, i crteže za Cocktail haljine modnog dizajnera Yves Saint Laurent koji je bio poznat i kao kolekcionar umjetnina, a koje su inspirirane djelima jednog od najvažnijih apstraktnih slikara, Pieta Mondriana. Uz Diora, i Saint Laurenta, izlažu i crteže Thierryja Muglera: poznata žena-mačka ovog dizajnera pronašla je svoje uporište u svijetu stripa.

Na izložbi će, najavljuju iz MUO, među ostalim, biti i radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya među kojima se ističe originalna strip tabla na kojoj Mali Nemo iz serije "Little Nemo in Slumberland" prvi put ljubi princezu Slumberlanda. U Zagreb je stigao i grafički roman "Jeune Fille en Dior" poznate crtačice Annie Goetzinger koja prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, "kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke. Album evocira sve faze procesa stvaranja, od prve skice do izrade modela u radionicama." Iako je počeo raditi ranije, ovaj je dizajner napravio revoluciju upravo u poslijeratnoj modi.

image
Izložba "Moda i strip" u MUO
Ranko Šuvar/Cropix

Među izlošcima bit će prikazani i stripovski kostimi, radovi ilustratora poput Edgara P. Jacobsa, jednog od utemeljitelja europskog pokreta stripa, potom talijanskog umjetnika stripa i ilustratora Lorenza Mattottija čije su ilustracije objavljene u časopisima Cosmopolitan, Vogue, The New Yorker, Le Monde i Vanity Fair. Mattotti je 2003. dobio Eisnerovu nagradu za svoj grafički roman "Dr Jekyll & Mr Hyde". Moći će se vidjeti i table iz Marvelovog stripa "Model Millie". Potom iz stripa "Trojke" koje Le Figaro objavljuje u svojem tjednom prilogu o modi još od sredine osamdesetih. Također i poznata reklama za Diorov parfem Eau Sauvage, gdje je glavni protagonist Corto Maltese. Izlaže se i remek djelo glasovitog američkog karikaturista Georgea McManusa, strip „Bringing Up Father”. Treba napomenuti i da su njegovi glavni likovi "Maggie i Jiggs" nositelji glavnog vizuala izložbe. Tema kojom se bave među ostalim je i tipologija izgleda kroz strip: BCBG (bon chic bon genre – stil svojstven pariškoj višoj klasi), baba cool (hippy stil), rock, punk, yuppie, adolescentski stil... Odjeća u erotskim i fetiš stripovima, čiji su autori Guido Crepax, Roberto Baldazzini, John Willie... Na izložbi će to biti prostor s ograničenim pristupom, ne za mlađe od osamnaest godina.

Izložba "Moda i strip" produkcija je, dakle, Muzeja stripa u Angoulêmeu, koji ima kolekciju od preko četrnaest tisuća originalnih strip tabli i crteža kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta. Ovaj se francuski grad naziva i svjetskom prijestolnicom stripa, inače svake godine organiziraju festival kojeg u četiri dana posjeti dvije stotine tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 10:07