GLZBENIK KOLEKCIONAR

Javnost će po prvi put vidjeti zbirku umjetnina Davida Bowieja, u igri su milijuni funti

Izložba 'David Bowie Unseen' Markusa Klinkoona otvorena u svibnju 2016. u Parizu
 Julien M. Hekimian / Getty Images for Photo

Privatna zbirka umjetnina Davida Bowieja, gotovo 300 umjetničkih djela, među kojima i ona Damiena Hirsta, Henryja Moorea i Marcela Duchampa, prvi će put biti izložena u londonskom Sotheby'su, a na aukciji će se ponuditi u studenome.

Direktor Sotheby'sa za Europu, Oliver Barker kaže da bi umjetnine mogle postići cijenu od oko deset milijuna funta. "Zbirka umjetnina Davida Bowieja nudi jedinstven uvid u osobni svijet jednog od najvećih kreativaca XX. stoljeća", rekao je.

Među umjetničkim radovima je najviše djela britanskih umjetnika XX. stoljeća, uključujući platna Stanleyja Spencera, Patricka Caulfielda i Petera Lanyona, ali i djela brojnih stranih umjetnika. Skulptura Marcela Duchampa "A Bruit Secret" bi, očekuju u Sotheby'su, mogla postići cijenu od 250.000 funta.

Najvredniji izložak na dražbi bit će slika "Air Power" američkog slikara Jean-Michela Basquiata koja bi se mogla prodati za 2,5 do 3,5 milijuna funta.

I Matthew Collings, umjetnik i pisac smatra da kolekcija odražava Bowiejevu osobnost. "Riječ je o boemskoj, romantičnoj, ekspresivnoj, emotivnoj umjetnosti..., umjetnosti ispunjenoj osjećajima, živopisnoj i uzbudljivoj. Bowie nije kupovao umjetnička djela zbog investiranja ili reputacije, već zbog istinskog interesa prema umjetnosti." Collings smatra da pjevač kolekciju umjetnina nije nikad izložio u javnosti jer mu "nije bilo do toga da pokaže koliku vrijednost drži kod kuće ili da pokaže svoju veličinu. Kao kolekcionar je bio istinski entuzijast."

Iako je Bowie u intervjuu za BBC 1999. rekao da "opsesivno i ovisnički kupuje umjetnička djela", dosad se malo znalo o njemu kao kolekcionaru.

Romanopisac William Boyd, veliki Bowiejev prijatelj, kaže da kolekcionarstvo pjevaču nije bilo samo hobi, već i ozbiljan interes. "Pohađao je neke tečajeve o umjetnosti jer ju je želio razumjeti i ozbiljno raspravljati o umjetnicima, slikarima, njihovim motivima, umjetničkim pokretima...", kaže Boyd te dodaje da je umjetnost Bowieja privlačila i zato jer je "bila toliko različita od njegove glazbene karijere i kilometrima daleko od njegove slave" te da mu je "služila za opuštanje".

Uz 267 slika i skulptura, na aukciji će se ponuditi 120 komada namještaja dizajnera XX. stoljeća. Među njima je i kutija za zvučnike iz 1960. koju su dizajnirali talijanski dizajneri Achille i Pier Giacomo Castiglioni.

Prihod od prodaje ide Bowiejevoj obitelji koja je kolekciju, kako je objavljeno, odlučila ponuditi na dražbi zbog nedostatka prostora, a ne zbog novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:41