U KOTORU

Izložba umjetnice Renate Poljak: Milanović supokrovitelj projekta ‘Putevima Bokeljskih Hrvata‘

Kulturno – edukativni projekt „Putevima bokeljskih Hrvata“
Kulturno-edukativni projekt „Putevima bokeljskih Hrvata” pokrenut je 2018. s namjerom zaštite i promocije njihove baštine

Kulturno – edukativni projekt „Putevima bokeljskih Hrvata“ nastavlja se u 2020. godini. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović supokrovitelj je projekta uz Predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića, priopćeno je iz organizacije projekta.

Nakon nedavnog otvaranja granica, kulturna razmjena dvaju naroda nastavlja se izložbom 'Partenca' hrvatske umjetnice Renate Poljak u Kulturnom centru Nikola Đurković u Kotoru. Izložba će biti otvorena od 10. do 20. srpnja.

image
Kulturno – edukativni projekt „Putevima bokeljskih Hrvata“

Partenca (tal. odlazak) naziv je izložbe kojom umjetnica progovara o globalnoj nesigurnosti današnjeg društva te o fragilnosti ljudske egzistencije kroz priču o odlasku, iščekivanju te razdvojenosti što su migracije uvjetovale. Izložba je inspirirana životnom pričom autoričine prabake, Bračanke koja je čekala svojeg supruga s putovanja u Čile, ali se on nikada nije vratio. Središnji dio izložbe predstavlja najnovija autoričina video instalacija, video film Partenca okružen istoimenom i tematski identičnom autoričinom serijom od osam foto kolaža, a autorica ostaje vjerna svom prepoznatljivom izričaju kojeg karakteriziraju socijalno-političke konotacije i sugestivan autoričin angažman, dodaje se u priopćenju organizacije izložbe.

Renata Poljak rođena je u Splitu gdje je i završila školu likovnih umjetnosti, a titulu magistra umjetnosti dobila je na École Régionale des Beaux-Arts u Nantesu. Za svoj rad dobila je nekoliko nagrada kao što su Gold Black Box na Black Box festivalu u Berlinu (2006.) te T-HT nagradu za umjetnost (2012.), jednu od najprestižnijih umjetničkih nagrada u Hrvatskoj. Tijekom karijere izlagala je u Hrvatskoj ali i velikim svjetskim metropolama umjetnosti kao što su Pariz, Tokio i New York.

image
Umjetnica Renata Poljak

Kulturno – edukativni projekt „Putevima bokeljskih Hrvata” pokrenut je 2018. godine s namjerom zaštite i promocije baštine bokeljskih Hrvata, edukacije te jačanja prijateljstva i povjerenja između dva naroda Hrvatske i Crne Gore. Raznim aktivnostima projekt je tijekom dvije godine promicao kulturnu suradnju, promovirao umjetnost oba naroda te jačao suradnju i razmjenu ideja te prijateljstva. Projekt je izazvao pozitivne reakcije u obje države te otvorio nove mogućnosti suradnje i razumijevanja. Donatori projekta su Grad Kotor, HEP, Porto Montenegro, Hoter Regent Porto Montenegro i brojni drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:12