AKTOVI RINA GROPUZZA

Glavna ‘zvijezda‘ radova riječkog autora je fotografija pod imenom - covid 21

Ples anđela

 Rino Gropuzzo/
U Muzeju grada Rijeke sutra se otvara izložba na kojoj su modeli snimljeni u unutrašnosti nekadašnje Palače šećerane

Riječki fotograf Rino Gropuzzo izložbu aktova otvara sutra u Muzeju grada Rijeke, na istoj lokaciji gdje je donedavno bila izložba Gustava Klimta, sada preseljena u Zagreb. Muzej grada Rijeke, nekadašnja Palača Šećerane, poznato je, renoviran je, a kako nam govori sam fotograf:

"Ideja je bila da izložim fotografije koje su u toj istoj palači snimljene prije njezine renovacije. Kako je riječ o baroknoj palači, i styling je modela odgovarajući. Ali i postav izložbe. Naime, u dvije bočne prostorije dolaze po tri slike na platnu dimenzija metar puta metar i pol, nalaze se na podlozi na kojoj inače stoje Klimtovi medaljoni. Centralni, pak, dio izložbe čini sedam novijih fotografija, rađenih na drugim lokacijama. Dvije su iz stare uljare u Bujama, dvije iz tvornice papira i dvije iz Šćurekovog vinskog podruma".

image

Sjaj ulja

Rino Gropuzzo/
image

Posljednji ples

Rino Gropuzzo/

Centralno, pak, postavljena fotografija, zove se Covid 21. Vidimo akt, na intimnim dijelu tijela prekrivenog maramicom. To je posveta ovog riječkog fotografa jednoj od najpoznatijih slika, "Podrijetlu svijeta" Gustava Courbeta. Slika "L'origine du monde" iz 1866. godine, podsjećamo, prikazuje krupni kadar na kojemu su samo genitalije i abdomen nage žene na krevetu s raširenim nogama. Francuski je umjetnik osuđivao dvoličnost pravila društva u kojemu je živio, a koje je dopuštalo erotiku, pa čak i pornografiju, samo u sklopu mitoloških ili snovitih slika. O slici se dosta pisalo i posljednjih godina, kada su ju cenzurirali na društvenim mrežama.

image

Raskoš raskoš

Rino Gropuzzo/
image

Prašina baroka

Rino Gropuzzo/

Rino Gropuzzo riječki je fotograf koji je dobar dio svoje karijere živio u Milanu. Nedavno smo o njemu pisali kada je snimao kalendar nagih žena koje su prešle pedesetu godinu života, a tada nam je rekao: "Želim pokazati da žena koja nije više jako mlada i dalje može biti lijepa, no možda na neki drugi način. Ljepota zrele žene, uostalom, zasigurno nije u savršeno glatkoj koži bez bora te u savršenom tijelu. Ljepota je duhovna kategorija, rezultat iskustva, unutarnjeg mira, zadovoljstva, što rezultira i lijepim izgledom. Žene su sve prisutnije na visokim funkcijama u društvu, održavaju formu, bave se sportom i u zrelijoj dobi i naravno da su lijepe. Uostalom, tko kaže da bore ne mogu biti lijepe".

Izložba traje do 30. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:38