‘UNUTARNJI KRAJOLIK‘

Izložba aktova u Drnišu: Katarina Urem je opisala kako žena zapravo doživljava ekstazu

Katarina Urem, ‘Ekstaza‘, kombinirana tehnika na platnu

 Ivana Mikuličin/
Njeno slikarstvo, kako prezentira izložba, ne strahuje od (i)racionalne ženske suštine, satievskih izmaglica, mutnih ideja, ali i (ne)opravdanih romantičnih zanesenja

Ženska erotika i ženski odnos prema njoj bit će prikazani na izložbi koja se uskoro otvara u Zagori.

Slikarica Katarina Urem se 30. listopada predstavlja u Gradskom muzeju Drniš, koji je nedavno otvorio stalni postav, izložbom "Unutarnji krajolik". Riječ je o izboru od četrnaest slika izvedenih kombiniranom tehnikom na papiru i platnu, u tri godine, a koje smo imali prilike vidjeti kod umjetnice, osobno. Prevladavajući je motiv, kako navodi u predgovoru izložbe Antonia Tomić, ženski akt u pokretu.

Sami naslovi slika koje su izabrane daju, međutim, uvid u mini povijest ženske senzualnosti i tjelesnosti: "Kako si", "Akt", "Tijelo", "Dubina", "U plavom", "Ekstaza" i "Purpur" slikarskim medijem pišu scenarij erotskog napredovanja do orgazmičkog.

image

Katarina Urem, ‘Purpur‘, akril i ulje na platnu

Ivana Mikuličin/
image

Katarina Urem, ‘Akt‘, akril na platnu

Ivana Mikuličin/

Ženski doživljaj erotskog i lascivnog u slikama Katarine Urem nije mahnit, sirov, bezuman, ostrašćen ni glasan. Naprotiv, "l‘amour est bleu", kako kaže i melodija; ženina je intima u dominantno plavim, ružičastim i purpurnim kretanjima kista, ocrtava i introvertirani "feeling" i postsenzaciju tijela. Dnevnik je to jedne Venere, što je simbol prisutan i u estetskoj komponenti, vrlo važnoj u slikarstvu Katarine Urem.

Slikarstvo Katarine Urem, kako prezentira izložba, ne strahuje od (i)racionalne ženske suštine, satievskih izmaglica, mutnih ideja, ali i (ne)opravdanih romantičnih zanesenja.

Katarina Urem (1978.) diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu te, uz slikarsku karijeru, radi kao viša restauratorica štafelajnog slikarstva i polikromirane drvene skulpture u Muzeju grada Šibenika. Samostalno i grupno izlaže posljednjih sedam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:34