200 tisuća kuna

Izgubljeni Bukovac, slika dvojice usnulih dječaka, na aukciji skuplja od Warhola

Vlaho Bukovac

 Galerija Carniola antiqua
‘Blizanci koji spavaju‘, slika iz 1876. godine, prodavat će se u Ljubljani 12. prosinca

'Blizanci koji spavaju', slika Vlahe Bukovca, za koju je u monografiji Vere Kružić Uchytil zabilježeno da postoji, no da se ne zna gdje je, pojavila se na tržištu umjetnina, i bit će ponuđena na aukciji u Ljubljani 12. prosinca. Aukciju organizira ljubljanska galerija Carniola antiqua. Riječ je o slici koju je majstor iz Cavtata naslikao prije gotovo stotinu i pedeset godina u San Franciscu, dok se još potpisivao kao Biagio Agostino Fagigoni. Početna je cijena 27.500 eura. Slika koja datira u 1874. godinu dimenzija je 108 puta 78 centimetara, riječ je o ulju na platnu, na pozadini je slike žig galerista Morris, Schwab & Co., 21 Post Street San Francisco. Bukovac je između 1874. i 1876. godine živio u San Franciscu, a jedina galerija koja je tada prodavala njegove slike bila je ova spomenuta. Kako doznajemo od domaćih galerista, slika je autentična, a prije je bila u ponudi na aukciji u New Yorku.

Slika prikazuje dva usnula dječaka, ne može im biti više od godine dana, kako leže na krevetu i spavaju, okrenuti jedan prema drugome. Veliku pažnju je, dok je slikao, Bukovac posvetio i posteljini. Uz krevet je odložena i jabuka.

U doba kada je nastala slika, Bukovac ima tek dvadeset jednu godinu. U Ameriku je doplovio brodom, a da posjeduje slikarski talent, tako je zapisao i u autobiografiji "Moj život" otkrio je dok je slikao tetovaže na rukama mornara. Prije San Francisca živio je u Peruu. Tu noću radi u kavani Sinjanina Tripala kao konobar, a danju slika u svojem skučenom sobičku. Još nema nikakve slikarske, pa ni opće naobrazbe.

Međutim, kako smo svojedobno pisali, prema mišljenju Vere Kružić Uchytil, autorice Bukovčeve monografije, tek se u San Franciscu može govoriti o njegovim prvim ozbiljnim pokušajima da se bavi slikarstvom. Počinje za novce izrađivati naručene portrete, u početku tako da fotograf camerom obscurom projicira na platno likove u prirodnoj veličini. Bukovac bi zabilježio njihove konture, a kasnije ih po sjećanju izradio u boji. Malo po malo sve mu bolje ide. Napušta Tripala i počinje živjeti od slikarstva, oslanjajući se na marljivost i prirođeni talent.Prve narudžbe dobiva od Isaaka Lustiga, Austrijanca s dobrim vezama, koji je prepoznao talent mladog umjetnika, a prvu je izložbu imao u brijačnici.

Osim ove, na aukciji će se naći i radovi još nekih domaćih autora, primjerice "Meditacija" Frane Kršinića. Također, i nekoliko grafika s potpisom američkog umjetnika Andyja Warhola. No, cijena za Bukovčevo platno je najviša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:35