Inicijativa za art

Irska će umjetnicima pogođenima krizom zbog pandemije dati 25 milijuna eura

Ministrica Catherine Martin

 Niall Carson/Pa Images/Profimedia
Irska vlada je za program koji bi trebao trajati 3 godine namijenila univerzalni temeljni dohodak. Pomoć će dobiti 2000 umjetnika

Artforum je donio priču o irskoj inicijativa da se lokalnim umjetnicima pogođenim krizom dodjeli univerzalni temeljni dohodak.

Catherine Martin, irska ministrica turizma, kulture, umjetnosti, sporta i medija, pokrenula je 6. siječnja online konzultacije s ciljem prikupljanja mišljenja o izradi plana o dodjeli univerzalnog temeljnog prihoda brojnim umjetnicima u zemlji. Plan, koji je Martin opisala kao "političku intervenciju koja se događa jednom u generaciji", namijenjen je onima koji rade na području umjetnosti, kulture, audio-vizualnih i live nastupa i koji su ekonomski najviše nastradali zbog globalne pandemije Covida -19.

Program će obuhvatiti dvije tisuće djelatnika u umjetnosti i kulturi u razdoblju od tri godine. Vlada je namijenila 25 milijuna eura za plan, za koji se očekuje da će stupiti na snagu kasnije ove zime. Internetsko savjetovanje traje do 27. siječnja i nakon toga slijedi izvješće radne skupine koju je Martin okupila prošle godine kako bi se borila s problemom kako najbolje pomoći onima u sektoru kulture. Glavna preporuka odbora bila je stvaranje pilot programa univerzalnog temeljnog prihoda koji bi se dodijelio odabranim umjetnicima u iznosu od 10,50 eura po satu.

Trenutno se radi na tome kako će se birati oni koji će primati državnu pomoć. Ministarstvo je priopćilo da neće biti imovinskog cenzusa i da će proces biti nekonkurentan. Ako broj podnositelja zahtjeva bude premašivao broj dostupnih dotacija, odabir će biti nasumičan. Trenutno se predlaže da se isplate isplaćuju tjedno, a ukupna svota tek se treba utvrditi.

Martin je istaknula važnost pomaganja umjetnicima u nastavku njihovog rada. "Ministrica je svjesna vrijednosti koju ovaj sektor donosi svim irskim građanima", stoji u priopćenju njezina ureda. "Važnost irske kulture, irske umjetnosti i irske produkcije u cjelini ne može se podcijeniti – ona doprinosi dobrobiti pojedinca i društva, a i pridonosi ugledu Irske kao zemlje s bogatom kulturnom poviješću i rezultatima."

U pokretanju programa univerzalnog osnovnog dohotka za umjetnike, Irska se pridružuje San Franciscu, koji je uspostavio sličnu, iako manje dugotrajnu inicijativu 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:13