ČUVAONICA ETNOGRAFSKOG MUZEJA

Hrvatska dobila prvi otvoreni depo kojim je iznimno vrijedna etnološka građa postala dostupna širokoj javnosti

Čuvaonica Etnografskog muzeja

 Nina Koydl/
U Čuvaonicu je važno dovesti i mlade koji će putovati kroz vrijeme i različite prostore, koji će otvoriti mogućnosti razumijevanja života ljudi...

Nova Čuvaonica Etnografskog muzeja u Kačićevoj 9/2 svečano je otvorena 29. svibnja, a Grad Zagreb i Hrvatska su time dobili prvi otvoreni depo kojim je iznimno vrijedna etnološka građa Etnografskoga muzeja postala dostupna širokoj javnosti. Na otvorenju prisutnima su se obratili: ravnateljica Etnografskoga muzeja dr.sc. Zvjezdana Antoš, ravnateljica Uprave za muzeje, knjižnice i arhive Ministarstva kulture i medija RH mr.sc. Anuška Deranja-Crnokić i pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo gđa Emina Višnić koja je ujedno i službeno otvorila novu Čuvaonicu.

Ravnateljica Etnografskoga muzeja dr.sc. Zvjezdana Antoš na početku je iznijela zahtjevnost projekta koji je financiran iz sljedećih sredstava:

"Odobrena bespovratna sredstva iznose 4.585.373,70 eura, a sredstva Partnera Grada Zagreba iznose 2.137366,81 eura, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 404.617,77 eura, te Ministarstvo kulture i medija iz Fonda solidarnosti 78.620,44 eura. S obzirom da Brownfield investicije podrazumijevaju samo građevinsku obnovu, kompletno opremanje Čuvaonice realizirano je sredstvima Grada Zagreba u iznosu od 881.836,91 eura, te Ministarstva kulture i medija iz Fonda solidarnosti u iznosu od 143.348,73 eura. Ukupna vrijednost projekta je 8.231.164,93 eura."

image

Anuška Deranja-Crnokić, Zvjezdana Antoš i Emina Višnić

Nina Koydl/

Istaknula je dostupnost depoa širokoj javnosti:

"Etnografski muzej želi potpuno unijeti promjene i ponuditi svoje muzejske zbirke dostupnima javnosti. Naše muzejske zbirke nastale u povjerenju s javnošću, s osobama koje su predmete vrijedno prikupljale, donirale ili ponudile na otkup. Naša nova Čuvaonica je mjesto koje daje novi smisao našim zbirkama i otvara mogućnosti mnogostrukih interpretacija i priča koje možemo ispričati obilazeći našu bogatu muzejsku kolekciju! Predmeti koje čuvamo promišljani su i izrađeni su s ljubavlju te s osobitom pažnjom čuvani za buduće naraštaje. Upravo u ovome prostoru posjetitelji će saznati što je zapravo muzej, što bi zapravo muzej trebao biti kroz predmete koji čuvaju našu prošlost, evociraju uspomene na vlastito porijeklo i uče nas da volimo i čuvamo svoju baštinu. Prostor u kojemu učimo dio je istoga okruženja u kojemu se osim čuvaonica, nalaze i dvije konzervatorsko – restauratorske radionice, muzejska dokumentacija i arhiv, te radni prostori kustosa za rad na muzejskim zbirkama i dvorana za seminare. Osobito nam je važno nastaviti i razvijati različite vrste suradnje i povezivanja s znanstveno istraživačkim i obrazovnim institucijama. Važno je dovesti i mlade naraštaje u Čuvaonicu koji će putovati kroz vrijeme i različite prostore, koji će otvoriti mogućnosti razumijevanja života ljudi i njihovih osobnih povijesti. Vjerujem da će vas naši novi prostori u kojima je smještena naša bašina potaknuti na razmišljanje, na vrijednost predmeta koje čuvamo ne samo za našu Hrvatsku kulturu, nego i u širem europskom kontekstu."

image

Čuvaonica Etnografskog muzeja

Goran Vranic/
image

Čuvaonica Etnografskog muzeja

Goran Vranic/

Obnova

Ravnateljica Uprave za muzeje, knjižnice i arhive Ministarstva kulture i medija RH mr.sc. Anuška Deranja-Crnokić istakla je potrebu za kvalitetnim muzejskim čuvaonicama osobito nakon potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu. Novootvorena Čuvaonica Etnografskoga muzeja je primjer dobre prakse koju bi trebali slijediti i drugi muzeji u Hrvatskoj:

"Ministarstvo kulture i medija koordiniralo je postupak obnove - od popisa i procjene šteta, organiziranja i provođenja hitnih mjera zaštite do praćenja postupaka pripreme, praćenja i realizacije projekata obnove.

Ukupno je putem Ministarstva kulture i medija realizirano preko 470 milijuna eura radova iz sredstava Fonda solidarnosti, a od toga su provedene mjere zaštite za 10 zgrada muzeja za što je osigurano više od 22,5 milijuna. Za nastavak i završetak konstrukcijske obnove nakon isteka roka provedbe Fonda solidarnosti Ministarstvo je za muzejske zgrade iz državnog proračuna do sada osiguralo 37.5 mil EUR te se s obzirom na navedena ulaganja nalazimo u povijesnom trenutku za razvoj muzejske struke.

U tijeku je sveobuhvatna obnova zgrada javne namjene kao nastavak obnove, u vrijednosti od 770 milijuna eura među kojima su uz zgrade muzeja brojne zgrade djelatnosti u kulturi, zgrade tijela državne uprave, državne vlasti, jedinica lokalne uprave i druge zgrade javne i društvene namjene.

Stoga je danas zaista inspirativno vidjeti kako ovaj matični muzej za etnografske muzeje na području Hrvatske dobiva novu muzejsku čuvonicu koja će vjerujemo poslužiti kao primjer dobre prakse, a u svjetlu konferencije na temu čuvaonica koja je 2021. održana u sklopu ovoga projekta te s nestrpljenjem očekujemo otvorenje obnovljenih muzeja i novih čuvaonica u narednom razdoblju."

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo gđa Emina Višnić se obratili prisutnima u ime gradonačelnika Grada Zagreba te je ujedno i službeno otvorila novu Čuvaonicu:

image

Čuvaonica Etnografskog muzeja

Goran Vranic/
image

Čuvaonica Etnografskog muzeja

Goran Vranic/

"Ovo je jedan poseban projekt, projekt koji nije samo čuvaonica koja odgovara na onu bazičnu potrebu Etnografskoga muzeja kojadesetljećima, sada već 105. godina nije riješavana nego predstavlja novo, suvremenije, inovativnije viđenje uloge muzeja u zajednici danas.Čuvaonice nisu samo mjesto gdje čuvamo svoju baštinu za buduće generacije, mjesto gdje najbolji stručnjaci na najbolje moguće načine razvijajući nove metode i suvremene pristupe interpretacije, čuvaju našu baštinu, već ono što je najvažnije brinu prije svega kako će ona biti pokazana našim sugrađanima i brojnim posjetiteljima.

Ova Čuvaonica je prvi primjer otvorene čuvaonice u Hrvatskoj. To značida će uskoro dolaziti školska djeca i druge skupine građana. Etnografski muzej kao naš gradski muzej poznat je po suradnji s obrazovnim institucijama, nezavisnim organizacijama, umjetnicima, tvrtkama i doista je primjer sjajne prakse. Tako da je ova investicija (koja nije mala) - zaslužena! To je dugoročna investicija ne samo u naš gradski muzej, to je investicija u našu hrvatsku baštinu. To je investicija u javne potrebe u kulturi, u društvo, i u bolji život našega Grada! Stoga, čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a koje je ravnateljica nabrojila:ekipi Muzeja koji su lokomotiva ovog projekta, zahvaljujem Ministarstvu kulture i medija na sjajnoj suradnji oko obnove, Ministarstvu regionalnog razvoja preko kojeg je išla glavnina financiranja, SAFU (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije), svim službenicima Grada Zagreba koji su doprinijeli da se ovaj projekt dogodi. Jako sam sretna što mogu izgovoriti: Proglašavam prvu otvorenu Čuvaonicu otvorenom!"

image

Čuvaonica Etnografskog muzeja

Goran Vranic/
image

Čuvaonica Etnografskog muzeja

Goran Vranic/
image

Čuvaonica Etnografskog muzeja

Goran Vranic/

O projektu

Grad Zagreb kao partner u EU projektu Rekonstrukcije i obnove Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevojulici sudjelovao je i u kompletnom opremanju nove Čuvaonice Etnografskog muzeja u Zagrebu. Čuvaonica Etnografskog muzeja predstavlja prvi otvoreni depo u Hrvatskoj s inovativnim i najsuvremenijim muzeološkim pristupom koji omogućuje djelovanje muzeja "iza scene", odnosno kako muzej funkcionira. Prvi puta u povijesti muzeja, odnosno nakon 105. godina od osnutka preseljeno je 55.000 predmeta iz muzejskih zbirki.

U sedam depoa na tri etaže bit će smješteni razni predmeti iz trideset i šest etnografskih muzejskih zbirki u najsuvremenijim metalnim ormarima, policama, ladicama i mrežama. U depoima su predmeti smješteni prema vrstama materijala, odnosno drvo, keramika, slike, metal i tekstil u kontroliranim i stabilnim klimatskim uvjetima i konstantnoj kontroli vlage. Zgrada je opremljena i najsuvremenijim CNS sustavom s videonadzorom i za vatrodojavu.

Čuvaonica je ujedno i radni prostor u kojemu su smještene dvije restauratorsko-konzervatorske radionice za tekstil i drvo, metal i keramiku, prostor za snimanje predmeta, muzejska dokumentacija, četiri prostora za studijski rad muzejskih kustosa i prostor za seminare. Muzejska čuvaonica promovirat će otvorenost, dostupnost i transparentnost u predstavljanju etnografskih zbirki i konzervatorskih praksi koncepta otvorene čuvaonice na potpuno nov način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 08:12