NOVI KALENDAR

Gole žene Rina Gropuzza: ‘Neki mi zamjeraju, ali žene mi se vole skinuti jer kažu da nisam ljigav‘

Novi kalendar Rina Gropuzza

 /Rino Gropuzzo
Radio sam modu neko vrijeme, ali sam shvatio da s manje odjeće fotografije postaju bezvremenske, napominje fotograf

Nakon prošlogodišnjeg photosessiona kojim je naglasio ljepotu zrele žene, riječki fotograf Rino Gropuzzo vratio se s novim fotografijama.

Prošlogodišnje crno-bijele snimke nagih žena iznad pedesete ustupile su mjesto fotografijama u boji.

image

Rino Gropuzzo.

Tea Cimas/Cropix/Cropix

"Boja je glavna karakteristika ovog kalendara. Nakon nekoliko tematskih crno-bijelih kalendara ove sam godine odlučio napraviti kompilaciju tematski i izvedbeno raznorodnih fotografija, što starih, što novijih, na kojima je boja ključni element", kaže fotograf.

"Novi kalendar okuplja fotografije koje originalno nisu bile namijenjene za kalendar", otkriva nam Gropuzzo.

"Odabrao sam zanimljive fotografije iz arhive, na nekima su modeli koji sad ulaze u kategoriju 50+, jer neke su fotografije nastale prije 40 godina (jedna-dvije). Tada su uglavnom bile moje prijateljice ili djevojke, a sada radim s djevojkama koje su voljne slijediti moje ideje. Neke slike u kalendaru snimljene su kao posao za neke časopise ili po narudžbi, a izvađene iz konteksta pričaju drugačiju priču", objašnjava.

image

Gropuzzo lipanj

Rino Gropuzzo

Uvijek je volio i želio snimati žene i u početku je mislio da bi svoje zamisli mogao ostvariti u modnoj fotografiji.

"Radio sam modu neko vrijeme, ali sam shvatio da s manje odjeće, koja je vezana uz modu i trenutak, fotografije postaju bezvremenske", napominje Gropuzzo.

Međutim, njegovi kalendari zapravo uopće nisu erotski, naglašava.

image

Rino Gropuzzo kalendar

Rino Gropuzzo/press/

"Neki prijatelji mi to i zamjeraju. Na tim se kalendarima slavi ženska ljepota, bilo da je to ljepota mladosti, zrele dobi, balerina, profesionalnih modela, glumica, studentica, susjeda, prijateljica...", kaže te dodaje:

"Moglo bi se reći da je period kada sam radio erotske fotografije bio vezan za rad za Playboy i neke slične časopise, a privatno jedino kada bi se stvorila "kemija" nevezano za snimanje. Snimanje bi došlo kasnije.

Dosad najzanimljivije snimanje kalendara bilo je, otkriva, ono sa ženama koje su prešle pedesetu.

image

Gropuzzo rujan

Rino Gropuzzo

"Puno razgovora, razmjena ideja i zafrkancije, dobrog jela i malo dobrog vina… i onda krene. Važno je da modeli imaju povjerenje i da se osjećaju opušteno. Jedna od modela s prijašnjeg kalendara (2021.), glumica po profesiji, rekla mi je da nema nikakvih problema sa skidanjem na snimanju ‘jer nisam ljigav‘."

image

Rinin novi kalendar

Rino Gropuzzo/press/

Kao što je Jutarnji već pisao, Gropuzzo je poznat po aktovima koji su sedamdesetih godina obilježili početak njegove karijere. U Rijeci, gdje je rođen, diplomirao je strojarstvo na Tehničkom fakultetu, no ipak je izabrao drugu karijeru. Još u mladim danima opredijelio se za fotografiju. Od 1985. do 1998. živio je u Milanu i bavio se modnom reklamom, erotskom te pejzažnom fotografijom.

image
Rino Gropuzzo/press/

Neko je vrijeme živio i u Los Angelesu, Ateni i Parizu. Po povratku u rodnu Rijeku surađivao je u mnogim domaćim novinama, među ostalim u Globusu i Playboyu. Lani je imao i retrospektivu svojih radova u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu te u Palazzo Gopcevich u Trstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:48