SVEČANO OTVORENJE

FOTO: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U RADNIČKOJ GALERIJI Impresivne slike s arheoloških nalazišta kulture drevnih Inka

 Boris Kovačev / CROPIX

Izložba fotografija "Qhapaq Ñan - Veliki cestovni sustav Inka" otvorena je večeras u Radničkoj galeriji. Izložbu su otvorili Nika Pavlinek, u ime Radničke galerije, Marijan Hanžeković, počasni konzul Perua, te veleposlanik Perua sa sjedištem u Bukureštu José Antonio Arróspide del Busto. Na otvaranje je došao i Zvonko Kusić, predsjednik HAZU.

Veleposlanik je posebno upozorio na fotografije lokacije Caral, na kojoj su pronađeni tragovi civilizacije od prije pet tisuća godina; riječ je najstarijem nalazištu na području i Južne i Sjeverne Amerike. Na fotografijama se mogu pogledati i prizori Q'eswachaka, visećeg mosta Inka na 3700 metara visine, plaža Costa Verde, naravno, i lokacije Machu Picchu, nekadašnjeg svetog grada Inka.

Dio stanovništva Perua, inače, dalje koristi Qhapaq Ñan kao sustav prometnih veza. A u depilijanu uz izložbu može se pronaći podatak da su četiri carstva Inka bila ujedinjena sustavom prometnih veza dužine od preko šest tisuća kilometara s cestovnom mrežom od 35 tisuća kilometara.

Podsjetimo da je izložba čija je tema cestovni sustav Inka otvorena i u Nacionalnom muzeju američkih Indijanaca u Washingtonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:19