IZLOŽBA IDISA TURATA

Europska prijestolnica kulture: Priča o dvjesto godina Fantastične Rijeke

 EPK Rijeka
Večeras se na Delti, u Exportu, otvara velika izložba postavljena u deset paviljona

U Exportu na Delti večeras se otvara izložba „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“, velika izložba o Rijeci, postavljena u 10 paviljona od kojih svaki donosi po jedan specifični riječki fenomen. Izložba je središnji događaj programskog pravca „Slatko i slano“ projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te jedan od vrhunaca riječkog EPK uopće.

Kako je istaknuto, zasnovana na najnovijim istraživanjima, „Fiume Fantastika“ donosi „priču o Rijeci koja je u proteklih 150 godina svoje urbane povijesti doživjela radikalan rast i postala globalno prometno i industrijsko središte.“

Istraživanja je proveo DeltaLab, Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci koji je nositelj pravca „Slatko i slano“, a u realizaciji je sudjelovao doista veliki tim ljudi – glavni kustos je arhitekt Idis Turato, uz kustose, također arhitekte, Vedrana Mimicu i Maroja Mrduljaša.

Kustoski tim čine još i Deyan Sudjic, Luka Skansi, Ida Križaj Leko, Morana Matković i Renato Stanković, uz suradnju s Tvrtkom Jakovinom, Federicom Carlom Simonellijem, Igorom Bezinovićem, Velidom Đekićem i Janom Horvat. Popis svih suradnika koji su sudjelovali u realizaciji ovog ambicioznog projekta puno je duži.

„Fiume Fantastika“ zamišljena je tako da priča i tumači povijest modernog urbanog razvoja Rijeke i njezine regije, posljednjih 200-injak godina, prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada. Svaki od deset paviljona, kroz koje će se posjetitelji prošetati prizemljem Exportdrva kao kroz „grad u gradu“, preko svojevrsnog korza koje ih povezuje, tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.

Rijeka kao grad modernizacije koja nije dovršena, grad političkih turbulencija (koje se na izložbi mogu pratiti na vrlo zanimljivom timelineu sa zastavama izmiješanim u glitchu), grad čiji su vitalni dijelovi, uslijed birokratskih prepreka, godinama bili zavoreni za javnost ili to još uvijek jesu, grad koji se nekada mijenjao velikim urbanističkim zahvatima, (a sada manjim intervencijama u prostoru), sve je to obuhvaćeno izložbom koju se, na neki način, može posmatrati kao nadogradnju, odnosno vizualni ekvivalent kultnoj knjizi Radmile Matejčić „Kako čitati grad“. „Fiume Fantastika“ za posjetitelje će biti otvorena do kraja studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:23