MONIKA MEGLIĆ

Dubrava Blues: preselila je u novi kvart, s mačkom, prijatelji su odselili, počela je pandemija... Sve je to naslikala

Monika Meglić: Odmor

 Promo/
Nastoji naslikati osjećaj izolacije koji je doživjela tijekom pandemije, sa svojim mačkom Peleom, biljkama i pticama

Monika Meglić je u Galeriji Prica u Samoboru izložila svoje najnovije slike pod nazivom "Dubrava Blues", a mogu se pogledati do 11. svibnja, kustosica je Iva Körbler. U radu te umjetnice zanimljiv mi je među ostalim horror vacui, strah od praznog prostora koji se često pojavljuje u njezinim djelima, ispunjenima do najsitnijeg detalja. Često su to, kao i sad, priče u prvom licu, umjetnica često sebe slika, podsjetimo na njezin ciklus "Svakodnevne scene".

Protagonist je tada uz umjetnicu bio njezin pas, a koloristički bi se moglo tvrditi da su dominirali tepisi raznih boja. Na novoj izložbi mrvicu je stišaniji, no i dalje je intenzivan, tehnika je akvarel. Ona se ne boji jakog kolorita. Radila je i neke javne prostore, primjerice, oslikala je zidove kaznionice u Požegi s još nekoliko umjetnica, a na inicijativu i u organizaciji Melinde Šefčić. Ciklus je započela za vrijeme pandemije, a radila ga je sve do ove izložbe. Nastoji naslikati osjećaj izolacije koji je doživjela tijekom pandemije, sa svojim mačkom Peleom, biljkama i pticama.

image

Dubrava blues

Promo

Kako se može pročitati uz izložbu, izolaciju je pratio i odlazak četvero njezinih bliskih prijatelja iz Hrvatske. Nije tajna da su se mnogi kućni ljubimci usvajali upravo tijekom pandemije, a mi koji ih već imamo, još smo se više zbližili s njima. Naslovna slika "Dubrava Blues" je bez mačke, mnoštvo je biljaka, umjetnica čita na krevetu. Slika "Preklapanje" pokazuje nju i mačku, zagledane u isti pravac. Potom slika "Odmor", leži i gleda u mobitel, mačka je na njoj. Sve oko nje je, dakle, šareno, i tapete i posteljina, a i njezina haljina, i sve u suprotnosti s njezinim melankoličnim izrazom lica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:13