Apel stručnjakinje

Dramatičan apel Snješke Knežević: ‘Zgrožena sam bezobzirnom devastacijom Parka Grič...‘

Park Grič

 Nera Simic/Cropix
‘U parku su smješteni uređaji meteorološke postaje kojima tamo nije mjesto‘

Snješka Knežević, naša poznata povjesničarka umjetnosti i stanovnica Gornjeg grada, napisala je pismo ravnateljici Hrvatskog državnog meteorološkog zavoda Branki Ivančan Picek.

U pismu, kojeg je objavila i na društvenim mrežama stoji: "Sa zgražanjem i negodovanjem vidjela sam prije nekog vremena da je u Parku Grič, zaštićenom kulturnom dobru s nalazima srednjovjekovnih bedema i kula Gradeca, temeljima i zidovima anžuvinske palače iz 14. stoljeća i drugih arheoloških nalaza, došlo do neshvatljive devastacije jedinstvenog parka. Naime, unutar perimetra anžuvinske palače i sjevernog zida sjeverozapadne kule gradečke fortifikacije smješteni su uređaji meteorološke postaje, dotad u vrtu bivše zgrade Hrvatskog državnog meteorološkog zavoda. Utilitarno-tehničkom objektu nema mjesta u arheološko-povijesnom parku, a kamoli unutar studiozno prezentiranim ostatcima bivše anžuvinske palače i zida kule. Ne mogu zamisliti da za to postoji odobrenje nadležnog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zagreba i pretpostavljam da je riječ o proizvoljnom činu Hrvatskog državnog meteorološkog zavoda".

Razlog je premještanja uređanja početak adaptacije zgrade HDMZ-a za Hrvatski povijesni muzej, o čemu smo pisali i u Jutarnjem listu. Snješka Knežević, dalje, tumači: "od početka siječnja 2023. podatci o toj adaptaciji mogu se naći na ploči gradilišta na Markovićevu trgu. O postupku izbora projektanta, odnosno projekta, eventualnom natječaju za adaptaciju, što spomenik takve razine zahtijeva, itd. itd. – nigdje ni riječi" i nastavlja: "Kao suradnica višečlanog tima arhitekta prof. dr. sc. Marijana Hržića, autora uređenja Parka Grič i Parka Bele IV., a u oslonu na dugogodišnje arheološke istražne radova koje su vodili prof. Boris Mašić i prof. Buga Pantlik, protestiram zbog takvog bezobzirnog čina i pozivam Hrvatski meteorološki zavod da smjesta ukloni uređaje meteorološke postaje iz zaštićenog kulturnog dobra. Bilo bi normalno, da ste se javili prof. Hržiću, koji bi vam sugerirao u kojem dijelu parka eventualno možete privremeno smjestiti uređaje postaje (svakako ne u arheološkom dijelu). Na to su vas mogli i trebali uputiti Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Zagreba ili Ministarstvo kulture i medija RH, koje stoji iza tog projekta. Uostalom, uređaje ste mogli smjestiti u prostranom vrtu kuće Grič 2, gdje ploča uz vrata jasno govori da je ondje sjedište Meteorološke postaje Grič.(...)".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:19