ŽENA S FARME

Dječak (13) je slučajno našao prsten, stručnjaci ostali frapirani: ‘Pa ovo je staro 1800 godina, pretpostavljamo kome je pripadao‘

Pronađeni prsten

 /screenshot Youtube/ Israel Antiquities Authority Official Channel
‘Na ovome lijepome prstenu, koji je u cijelosti sačuvan, nalazi se prikaz nage figure s kacigom koja u jednoj ruci drži štit, a u drugoj koplje‘

Dok je planinario s ocem trinaestogodišnji dječak iskopao je gotovo dvije tisuće stari prsten s izrezbarenom slikom Minerve, rimske božice mudrosti i borbe, piše New York Post.

Prema svjedočanstvu ovoga skupljača kamenja, dječaka Yaira Whitesona, prsten je pronađen u blizini drevnog kamenoloma u najvećem izraelskom nacionalnom parku.

"Dok smo planinarili, primijetio sam maleni, zeleni predmet i podigao ga. Korodirao je pa sam isprva mislio da je to samo zahrđali vijak. Promislio sam da bih ga mogao zagrijati, no, nasreću sam shvatio da je riječ o prstenu. Kod kuće sam na njemu primijetio crtež. Na prvi pogled sam pomislio da je to ratnik", ispripovijedao je Yair.

Da Yair nije bio daleko od istine, potvrdili su Nir Distelfeld i dr. Eitan Klein iz odjela za prevenciju krađe pri IAA (Israel Antiquities Authority). Na, vjeruju, brončanom prstenu je, naime, prikaz Minerve, rimske inačice grčke božice Atene. Kako procjenjuju, radi se o predmetu starom 1800 godina, koji je na ovo područje stigao tijekom kasnog Rimskog carstva, kada je Minerva bila iznimno popularna figura, poznata kao "božica rata i vojne strategije, ali i mudrosti".

"Na ovome lijepome prstenu, koji je u cijelosti sačuvan, nalazi se prikaz nage figure s kacigom koja u jednoj ruci drži štit, a u drugoj koplje", tvrde stručnjaci.

Stručnjaci vjeruju i da je prsten mogao pripadati ženi koja je živjela na rimskoj farmi oko planine Carmel ili radniku u kamenolomu koji ga je izgubio na poslu. Moguće je i da je prsten služio kao prinos grobovima oko drevnog nalazišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2024 14:37