JEFF KOONS

Divovska hrpa plastelina ide na dražbu za 20 milijuna dolara

Damian Hirst i Jeff Koons razlgedavaju skulpturu 'Play-Doh'
 Profimedia, TEMP Rex Features

Prema broju fotografija, najveću pozornost na retrospektivnoj izložbi proslavljenog britanskog umjetnika Jeffa Koonsa u Whitney muzeju američke umjetnosti 2014. izazvala je skulptura 'Play-Doh', koja izgleda kao da je umjetnik natrpao raznobojnog plastelina na hrpu višu od tri metra.

Koonsovo djelo, konstruirano od aluminija, umjetnik je radio dva desetljeća, od 1994. do 2014., a sada ide na dražbu u akucijskoj kući Christie's 17. svibnja i očekuje se da će biti prodano za oko 20 milijuna dolara, javlja Artnet.

"Umjetninu od plastelina" izloženu u muzeju Whitney prvotno su od Koonsa naručili kolekcionari Bill i Maria Bell iz Los Angelesa još 90-ih godina, te su financirali njegovu izradu sljedećih nekoliko desetljeća, sve dok umjetnik nije uspio svladati novu tehnologiju potrebnu za izradu skulpture u njenom konačnom obliku, kako bi izgledala kao hrpa sasušenog plastelina.

U stvarnosti, skulptura je načinjena od dvadesetak međusobno spojenih dijelova obojenog aluminija. Koons je ispričao da je inspiraciju za ovo djelo dobio 90-ih kada je bio u Rimu sa svojim tada malodobnim sinom Ludwigom. "Napravio je hrpu plastelina i kazao: "Tata!". Okrenuo sam se, a on mi je ponosno pokazivao hrpu plastelina. Gledao sam to i pomislio kako je to doista ono što pokušavam činiti svakoga dana kao umjetnik, izraditi predmete o kojima ne možete donijeti nikakve sudove", kazao je Koons 2007. za New Yorker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:05