Kvadratura

Darko Fritz: Nakon knjige o pionirima digitalne umjetnosti u Hrvatskoj priprema i izložbu

Darko Fritz
 Ivan Posavec
Knjiga se bavi razdobljem između revolucionarne 1968., kada je održana i prva izložba digitalne umjetnosti, i orvelovske 1984. godine

Darko Fritz (55) zagrebački je dizajner, umjetnik i kustos sa svjetskom karijerom. Upoznali smo ga još krajem 1980-ih kada je sa Željkom Serdarevićem tvorio utjecajni studio grafičkog dizajna pod nazivom Imitacija života. Fritz je konceptualni umjetnik koji se bavi i digitalnom, računalnom umjetnošću. Više od dva desetljeća živio je u Amsterdamu, a u rodni Zagreb vratio se prije sedam godina. Godinama su u fokusu njegova kuratorskog rada bile Nove tendencije, a o toj umjetničkoj manifestaciji postavio je izložbe u Grazu, Karlsruheu, Zagrebu... Također, već 15 godina u Korčuli vodi Galeriju Siva zona koja je, nažalost, posljednje tri godine bez stalnog izlagačkog prostora. Sada je u izdanju Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu objavio knjigu "Digitalna umjetnost u Hrvatskoj".

"Knjiga, osim umjetničkog, obrađuje i tehnički aspekt radova i njihova nastanka te društvene i ekonomske okolnosti informatizacije u Hrvatskoj 1960-ih i 1970-ih godina. Vremenski okvir rane digitalne umjetnosti u Hrvatskoj u ovom je projektu omeđen amblematskim godinama: revolucionarnom 1968., kada je održana i prva izložba digitalne umjetnosti, i orvelovskom 1984. Kulturna klima u Zagrebu koja se, među ostalim, manifestirala u nizu međunarodnih izložaba i pokretu Novih tendencija, od 1961. do 1978., potaknula je iniciranje, prvu produkciju, prezentaciju, izlaganje, kritiku i teoriju domaće digitalne umjetnosti, kao i njezinu prisutnost u svjetskim mrežama digitalne umjetnosti i drugdje još od 1968. godine", objašnjava Fritz. Autora koje nam predstavlja kao pionire digitalne umjetnosti nema mnogo; to su Vladimir Bonačić, Nikola Šerman, Miljenko Horvat, Tomislav Mikulić, Vilko Žiljak, Vlatko Čerić, Andrija Mutnjaković i Nikola Tanhofer.

Fritz je kao kustos temeljit i uporan, uvijek u potrazi za nečim novim i nepoznatim, a sljedeće godine u Tehničkom muzeju trebali bismo vidjeti i izložbu o ranoj digitalnoj umjetnosti u Hrvatskoj. Dok čekamo izložbu, s kraćom verzijom tekstova iz knjige i umjetničkim radovima možete se upoznati i na stranici http://digitalna-umjetnost-u-hrvatskoj.eu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:53