‘TO NIJE KRAĐA‘

Danski muzej umjetniku platio 70.000 € za nova djela, on im dostavio dva prazna okvira i znakovitu poruku

Kunsten museum
 Kunsten museum
‘Smisao mog rada je u tome što sam uzeo njihov novac. To nije krađa. To je kršenje ugovora, a kršenje ugovora dio je mog rada‘

Zbog posve neočekivane reinterpretacije svog ranijeg rada, jedan je danski umjetnik ostavio muzej s praznim okvirima i praznim bankovnim računom, piše Guardian.

Umjesto da zaplješće umjetničkom komentaru Jensa Haaninga o modernom kapitalizmu, Muzej moderne umjetnosti Kunsten u sjevernoj Danskoj optužio ga je da je prekršio ugovor - te da je uzeo više od 70.000 eura koji pripadaju toj instituciji.

Muzej je od Haaninga, konceptualnog umjetnika čiji je rad usredotočen na moć i nejednakost, naručio da rekreira svoja dva ranija djela u kojima je koristio novčanice kako bi predstavio prosječne prihode. U djelu iz 2007. godine, 'Prosječni danski godišnji prihod', prikazane su novčanice kruna učvršćene na uokvirenom platnu, a u drugom djelu iz 2011. o austrijskim prihodima, korištene su novčanice eura.

Muzej Kunsten osigurao je 534.000 kruna iz svojih rezervi za rekreiranje tih umjetnička djela, kao i za umjetničku naknadu od 25.000 kruna (oko 3.362 eura). No, kad su djelatnici prošlog tjedna raspakirali tek isporučene radove, pronašli su dva prazna okvira s natpisom 'Uzmi novac i bježi'.

'Dva dana prije otvaranja izložbe, Haaning nam je poslao e-mail u kojem nam je rekao da nam je poslao novo djelo', rekao je Lasse Andersson, ravnatelj muzeja Kunsten.

'Mi nismo bogat muzej', rekao je. Novac je došao iz skromnih rezervi namijenjenih za održavanje zgrade. 'Uvijek moramo dobro razmisliti o tome kako trošimo svoja sredstva, a ne da trošimo više nego što si možemo priuštiti.'

Andersson je rekao da je prema ugovoru muzeja s Haaningom, ovaj mora vratiti novac do 16. siječnja. 'Vjerujem da će nam ga vratiti. On je cijenjeni umjetnik. Ali ako ga ne vrati, morat ćemo podnijeti tužbu protiv umjetnika.'

Haaning (56) je rekao da nema namjeru ispoštovati svoj ugovor. 'Smisao mog rada je u tome što sam uzeo njihov novac', rekao je za danski radio. 'To nije krađa. To je kršenje ugovora, a kršenje ugovora dio je mog rada.'

Dodao je da bi bio u minusu kad bi rekreirao svoj djela.

'Potičem i druge ljude koji imaju loše uvjete rada kao i ja, da učine isto. Ako sjede na nekom usranom poslu i ne primaju plaću, i od njih se zapravo traži da daju novac da bi došli na posao, onda zgrabite što možete i dajte petama vjetra', rekao je danskoj nacionalnoj televiziji DR.

Naručena umjetnička djela trebala su biti dio izložbe o odnosu umjetnosti i rada. Izložba 'Work It Out' otvorena je prošlog tjedna i traje do sredine siječnja.

Muzej koji je odlučio prikazati Haaningovo novo djelo unatoč gubitku više tisuća eura, inzistira da priča s novcem koji nedostaje nije tek promotivni trik.

'Mi smo platforma za umjetnost, ne stvaramo performativnu umjetnost. Jednako smo zbunjeni kao i svi ostali', rekao je Andersson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:25